Ugrás a tartalomra

“Vodeni ponedeljak”-narodni običaj polivanja

2023.04.10
16:19
2023.04.10
17:38
Forrás
Panon RTV
Zapadne hrišćanske crkve danas obeležavaju drugi dan Uskrsa-vodeni ponedeljak. Iako je tradicija uskršnjeg polivanja prvenstveno mađarski običaj, nalazimo ga i u susednim zemljama.

Svake godine na Uskršnji ponedeljak momci iz folklornih grupa u Malim Pijacama idu po selu u zaprešnim kolima praćeni pesmom i polivaju devojke iz folklornih grupa. Tako je bilo i ove godine. Većina devojaka je bila “polivena” mirišljavom kolonjskom vodom, ali je bila i jedna kojoj su za vrat zasuli kantom hladne vode. Jedno je sigurno, devojke iz Malih Pijaca ni ove godine neće uvenuti.

Rano ujutro folkloraši koji su krenuli na polivanje, okupili su se u centru Malih Pijaca, gde ih je čekao Janoš Erdelji sa svojom okićenom konjskom zapregom.

"Idemo tamo gde budu zapovedali ovi momci sa folklora. Polivaće devojke, prvo ih vodim kod svoje unuke, a zatim kod njenih drugarica iz razreda, da ih polivaju i tako. Imam dva unuka, pa onda njih."

Folkloraši iz Malih Pijaca već godinama organizuju ovaj narodni običaj polivanja.

Edina Šarkanj, rukovodilac folklorne grupe, Kulturno-umetničko društvo “Mor Jokai” iz Malih Pijaca: "Prema uskršnjoj tradiciji, momci idu u polivanje na Uskršnji ponedeljak. Ovde kod nas takođe momci iz folklorne grupe idu sa fijakerom u polivanje. Zbog hladnijeg vremena obično se devojke polivaju mirišljavom kolonjskom vodom, a ne običnom vodom. Devojke iz folklornih grupa su se okupljale na više mesta, kod više porodica, i tamo čekaju polivače."

Deca su jedva čekala da fijaker krene i odvede ih do devojaka iz folklorne grupe koje su ih čekale kod pojedinih porodica u Malim Pijacama.

David Muhi, folkloraš: "Polivam devojke kolonjskom vodom. Za to dobijem crvena jaja i čokoladu."

Ramon Dimović, folkloraš: "Zaustavljamo se kod ostalih folkloraša, koje su devojke. Obično koristimo kolonjsku vodu za male, a velike devojke nekada polivamo i sa vodom, ako je lepo vreme."

Dečaci su devojčicama recitovali stihove vezane za ovaj običaj polivanja, a zatim bi ih polivali kolonjskom vodom da ne uvenu. Zauzvrat su im devojke davale sitne poklone koje su polivači stavljali u male korpe.

Dok su se vozili do sledeće lokacije, na fijakeru se mogla čuti i pesma. I ovde su devojke dočekale polivače sa crvenim jajima i punim korpama slatkiša.

Kad su stigli do starijih djevojaka, za polivanje su koristili i kantu punu hladne vode. Momci su se unapred dogovorili koga će politi sa hladnom vodom.

Enike Šarkanj, folklorašica: "Polivačima se zahvalimo sa kolačima, čokoladom, farbanim jajima i ponekim pićem."

Svake godine folkloraši iz Malih Pijaca vode računa o tome da ovaj narodni običaj uskršnjeg polivanja uz pratnju fijakera ne padne u zaborav.

Vodeni ponedeljak
polivanje

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Preminula je Eva Guba, novinarka Panon RTV-a

Naša koleginica je preminula danas, posle duže bolesti - obavestila je našu redakciju njena porodica. Eva Guba je za RTV Panon radila od 2020. godine, kao dopisnik iz Potiskog regiona.

Cena prasetine skočila u nebo

U mesarama se cena za kilogram očišćene prasetine kreće od 900 do 1.000 dinara koliko traže na pojedinim mestima, dok se cena žive vage za prasetinu kreće od pet do šest stotina dinara.

Zoltan Maga održao koncert u Bačkoj Topoli

Violinista je ovim nastupom u crkvi Pohođenja Bezgrešne Device Marije u Bačkoj Topoli odao počast Ištvanu Pastoru, nedavno preminulom predsedniku Saveza vojvođanskih Mađara.