Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dragan Miljanić

Vojvođanske oranice su i dalje izložene velikoj suši

2022.05.24
14:08
2022.05.24
16:38
Forrás
Panon RTV
Iako je ovih dana mestimično bilo manjih padavina, one nisu zahvatile veće područje. Sadržaj vlage u zemljištu je sve manji. Kako kažu proizvođači, može se računati sa ozbiljnim smanjenjem roda, ukoliko uskoro ne stignu kišni oblaci.

U Vojvodini tokom maja nije bilo ozbiljnijih padavina. Jedina sreća u nesreći je ta što je sredinom aprila palo nešto kiše, koja je donekle natopila zemlju, pa je kod onih koji su na vreme posejali seme, ono uspelo da nikne, kaže Tibor Varga Šomođi, proizvođač iz Temerina.

„Biljke za sada mogu da idu samo prema dole, trče tražeći vodu, a to će nam kasnije možda i dobro doći, ali ako u bliskoj budućnosti ne padne jedna obilnija kiša, ovde bi moglo biti ozbiljnih problema. Drugačija je situacija sa žitaricama, jesenjim žitaricama, koje bi sada već trebalo da uđu u fazu razvoja zrna, ako u narednim nedeljama ne dobiju određenu količinu padavina, onda će ječam sigurno podbaciti."

Pannon RTV/Dragan Miljanić

Proizvođači kažu da su cene proizvda sada relativno dobre, dakle i cena suncokreta,i kukuruza i pšenice. Pitanje je, međutim, da li će biti roda. Svako ko može radi zalivanje, ali i to je sve skuplje.

Mihalj Barna, proizvođač iz Temerina: „Protiv suše se mogu preduzeti koraci, i mi imamo sistem za zalivanje, ali je ogroman posao to pokrenuti i zalivati, to zahteva mnogo vremena, a da ne govorim o tome da li se uopšte isplati zalivati zemljište, u odnosu na sadašnje cene goriva."

Pannon RTV/Dragan Miljanić

Proizvođači se i dalje nadaju da će u narednom periodu biti padavinama. Po njihovom mišljenju, nije još sve izgubljeno, ako bi pala jedna obilnija kiša, onda bi delimično mogli da se smire.

oranica
suša
kiša

Slične vesti

Najnovije

15:19, Frissítve: 16:44

Želite obilazak Sente biciklom? – Iznajmite jedan!

Senta je bogatija za jedan sadržaj-iznajmljivanje bicikala. Lokacija sa biciklima je smeštena u parku ispred Gradske kuće, sve je realizovano zahvaljujući zajedničkom turističkom IPA projektu opštine Senta i Udruženja „Otelek Mađari za Mađare“.
14:51, Frissítve: 15:48

U Molu popularni časovi tamburice

U Molu 15-oro dece uči osnove sviranja ovog instrumenta. Lokalno Kulturno udruženje „Čoboljo“ veliki naglasak stavlja na podučavanje sviranja narodnih instrumenata, pored toga se u udruženju paralelno odvija i učenje narodnih igara.
17:15, Frissítve: 19:10

Gradiće se novi dom učenika u Senti

Povodom proširenja doma učenika pri Gimnaziji za talentovane učenike „Boljai“ Sentu je posetio Igor Mirović, predsednik vojvođanske Vlade koji je u opštini obišao radove na opremanju i obnovi.
15:51, Frissítve: 19:12

Vodite brigu o srcu

Povodom Svetskog dana srca u Senti je organizovano merenje šećera u krvi, pritiska kao i nivoa holestorola, kao i merenje telesne težine i visine uz davanje zdravstvenih saveta. Kao i prethodnih godina i ovoga puta bilo je veliko interesovanje.

Najčitanije

Od Sente do Temišvara na dva točka

Grupa biciklista je u četvrtak, u ranim jutarnjim časovima, krenula na četvorodnevnu biciklističku turu od Sente do Temišvara. Tokom ove ture, učesnici će imati priliku da upoznaju različita mesta i njihove znamenitosti.

U Horgošu blagoslovljena ovogodišnja berba

U Horgošu su danas prepodne završeni 32. Berbanski dani uz svetu misu i blagoslov berbe, u župnoj crkvi Snežne Gospe. Bogosluženje koje se održava u ovo vreme je pravo iskustvo za vinogradare i voćare uz koje se uzvišuje duša.