Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dragan Miljanić

Vojvođanske oranice su i dalje izložene velikoj suši

2022.05.24
14:08
2022.05.24
16:38
Forrás
Panon RTV
Iako je ovih dana mestimično bilo manjih padavina, one nisu zahvatile veće područje. Sadržaj vlage u zemljištu je sve manji. Kako kažu proizvođači, može se računati sa ozbiljnim smanjenjem roda, ukoliko uskoro ne stignu kišni oblaci.

U Vojvodini tokom maja nije bilo ozbiljnijih padavina. Jedina sreća u nesreći je ta što je sredinom aprila palo nešto kiše, koja je donekle natopila zemlju, pa je kod onih koji su na vreme posejali seme, ono uspelo da nikne, kaže Tibor Varga Šomođi, proizvođač iz Temerina.

„Biljke za sada mogu da idu samo prema dole, trče tražeći vodu, a to će nam kasnije možda i dobro doći, ali ako u bliskoj budućnosti ne padne jedna obilnija kiša, ovde bi moglo biti ozbiljnih problema. Drugačija je situacija sa žitaricama, jesenjim žitaricama, koje bi sada već trebalo da uđu u fazu razvoja zrna, ako u narednim nedeljama ne dobiju određenu količinu padavina, onda će ječam sigurno podbaciti."

Pannon RTV/Dragan Miljanić

Proizvođači kažu da su cene proizvda sada relativno dobre, dakle i cena suncokreta,i kukuruza i pšenice. Pitanje je, međutim, da li će biti roda. Svako ko može radi zalivanje, ali i to je sve skuplje.

Mihalj Barna, proizvođač iz Temerina: „Protiv suše se mogu preduzeti koraci, i mi imamo sistem za zalivanje, ali je ogroman posao to pokrenuti i zalivati, to zahteva mnogo vremena, a da ne govorim o tome da li se uopšte isplati zalivati zemljište, u odnosu na sadašnje cene goriva."

Pannon RTV/Dragan Miljanić

Proizvođači se i dalje nadaju da će u narednom periodu biti padavinama. Po njihovom mišljenju, nije još sve izgubljeno, ako bi pala jedna obilnija kiša, onda bi delimično mogli da se smire.

oranica
suša
kiša

Slične vesti

Najnovije

16:18, Frissítve: 20:20

FK Vinogradar iz Hajdukova slavi 75 godina

FK Vinogradar iz Hajdukova slavi 75. godišnjicu. Povodom ovog jubileja predat je na korišćenje novi teren sa veštačkom travom i sistem za navodnjavanje glavnog terena. Klub je za sve zainteresovane organizovao porodični dan i prijateljsku utakmicu.

Najčitanije

Tradicionalna trka magaraca u Svetićevu

U Svetićevu u opštini Bačka Topola je održana trka magaraca. Ovaj događaj je bio obogaćen s nekoliko propratnih programa, kulinarskim takmičenjima, takmičenju u obaranju ruku u ženskoj i muškoj kategoriji i takmičenju u ispijanju piva.