Ugrás a tartalomra

Neka povrće uvek bude na trpezi

2020.04.12
15:36
Forrás
Pannon RTV
Za očuvanje zdravlja neobično je važno jačanje imunog sistema, podizanje odbrambene sposobnosti organizma. Zato uz šunku i jaja, neka na trpezi uvek bude povrće, rotkvice, mladi luk, zelena salata.

Prvo i osnovno pravilo: neka na trpezi bude uvek dovoljno svežeg povrća. Hranljive materije koje se nalaze u njima najbolje osnažuju naš imuni sistem. Osim toga važno je i unošenje sezonskog voća, kao i citrusa koji su bogati vitaminom C – naglašava dr Margit Pajor, lekar opšte prakse. Naglašava: „Sada treba da obratimo pažnju na to da unosimo dovoljno belančevina koje su potrebne za jačanje imunog sistema. Posebno su sada potrebne namirnice bogate vitaminima i vlaknima. Pored onoga što obično jedemo u vreme Uskrsa, dakle uz šunku i jaja, neka naravno bude i mnogo raznog povrća, mnogo rotkvica, mladog luka i zelene salate.

Konzumiranje vlakna biljnog porekla nije bitno samo iz ugla opšteg zdravlja, već i zbog održavanja normalnog funkcionisanja probavnog sistema. Na taj način poboljšava se snaženje imunog sistema i štitimo se od virusa. Brokoli, šargarepa, pasulj, grašak, jabuka, avokado, banane, kruške i mango – samo su neka od povrća i voća bogata biljnim vlaknima.

Šoljica kafe povoljno utiče na zdravlje, jer je u njoj mnogo antioksidanata. Međutim, preterano unošenje kofeina može da vodi ka poremećaju sna, a nedovoljno i neuredno spavanje temeljno slabi imuni sistem.

Postoje jela, pića, začini čija preterana upotreba može loše da utiče na naš organizam, odnosno značajno da umanji odbrambene sposobnosti organizma u borbi sa virusima i bolestima.

Preterana upotreba šećera može da izazove i zavisnost, što takođe značajno slabi imuni sistem. Stručnjaci smatraju da što manje šećera unosimo u organizam, to ćemo biti spokojniji i uravnoteženiji, a to opet, pozitivno utiče na imunitet. Drugi naš neprijatelj je so, koje ima u ogromnim količinama u prerađenim namirnicama. So nije odgovorna samo za izazivanje bolesti srca, krvotoka i bubrega, što može biti kobno u slučaju zaraze korona virusom, već značajno slabi i imuni sistem.

„So, koliko je potrebna organizmu u ograničenoj količini, toliko je i veliki neprijatelj. Zadržava vodu u organizmu, što opterećuje vene, zadržavanje vode vodi ka visokom pritisku, visoki pritisak opterećuje zidove krvnih sudova, bubrege, mozak, srca. Dakle, ni u kom slučaju ne postoji potreba za većom količinom soli, nego što je to potrebno ćelijama" kaže dr Margit Pajor, lekar opšte prakse.

To je inače kolčina od najviše 2 grama dnevno.

I, na kraju, još jedan neprijatelj zdravlja: alkohol. Dozvoljena je čaša vina dnevno, ali preterana upotreba alkohola loše utiče na imunitet, čini nas potencijalno osetljivijim za zapaljenje pluća i samim tim i može da vodi ka lakšoj zarazi od korona virusa – zaključuju stručnjaci.

povrće
šunka
jaja
rotkvice
Margit Pajor
imun sistem

Slične vesti

Najnovije

17:22, Frissítve: 17:37

Svi se pripremaju za praznike

Srbija i Subotica već su danas bile u groznici prazničnih priprema. Mnogo se kupovalo i na Mlečnoj pijaci, prema rečima prodavaca gužva je bila već nego obično.
15:58, Frissítve: 16:41

Vaskrs na Paliću

Povodom predstojećeg pravoslavnih praznika, na Paliću će po česti put biti organizovana manifestacija „Vaskrs na Paliću”.

Najčitanije

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.