Ugrás a tartalomra

Mađarska nacionalna politika živi svoje zlatno doba

2021.10.17
15:49
2021.10.17
17:08
Forrás
Pannon RTV
Zahvaljujući mađarskim novinarima u dijaspori, može se reći da mađarska nacionalna politika trenutno živi svoje zlatno doba - rekla je Katalin Sili na Konvenciji udruženja mađarskih novinara u dijaspori, koje je održano u mađarskom mestu Tengelic.

Drugi dan susreta mađarskih novinara u dijaspori počeo je izložbom fotografija koja je povezana sa samom konvencijom. Izložba prikazuje radove mađarskih fotografa i foto-reportera iz „Zemlje Sekelja" koji su napravljeni na prostoru „Haromsek"-a.

Silamer Husar, šef odseka za štampu, Udruženje novinara Mađara u „Zemlji Sekelja": „Jedna od vrlina ove izložbe fotografija je ta što, iako su je radili foto-reporteri, mi ne vidimo takve fotografije za štampu. To možemo zahvaliti činjenici da su fotografije snimljene na dva izleta, od kojih je jedan bio sastanak na Akas-u, u okviru Konvencije novinara Mađara iz Karpatskog basena.".

U drugom delu dana, novinari-učesnici mogli su da odslušaju predavanja na temu mađarske nacionalne politike i politike susedstva. Među predavačima je bio, između ostalih, i Peter Silađi. U svom izlaganju, komesar za nacionalnu politiku Kabineta premijera Mađarske naglasio je da je uspehu mađarske nacionalne politike u velikoj meri doprineo rad mađarskih medija u dijaspori.

„Dobro je videti to da se u mađarskim medijima u Karpatskom basenu formiralo jedno jedinstvo, i u svim oblastima, u svim regionima su izgrađene strukture, na osnovu kojih mađarski novinari, televizijski i radijski radnici u Karpatskom basenu mogu raditi."

Izaslanica mađarskog premijere Katalin Sili, glavna pokroviteljka konvencije je na samom događaju naglasila da su predstavnici mađarskih medija van granica matične zemlje mnogo pomogli u tome da se sada može reći da mađarska nacionalna politika živi svoje zlatno doba.

„Predstavnici medija su oni koji mogu biti glasnici politike o kojoj, na primer, razmišljamo u nacionalnoj politici, i sa jednim verodostojnim informisanjem mogu doprineti tome da naše mađarske zajednice, koje žive van granica mateične zemlje budu sa jedne strane informisane, ali istovremeno da do nas stignu sva pitanja koja su za njih važna."

Konvencija je završena zajedničkom diskusijom na kojoj su predstavnici regiona međusobno predstavili položaj manjinskih mađarskih medija u svom regionu. Tokom savetovanja je postalo jasno da je jedan od najvažnijih izazova za novinare mađarske manjine u Karpatskom basenu taj da dopru do mlađih generacija, odnosno problem obezbeđivanja budućih generacija.

Katalin Sili
Peter Silađi

Najnovije

14:09, Frissítve: 19:17

Poskupeli luksuzni proizvodi u Srbiji

U Srbiji je od 1. maja poskupelo nekoliko luksuznih proizvoda. Od utorka će i pušači morati da plaćaju više za jednu paklu cigareta nego do sada. Dobra vest je da ove godine više ne moramo da brinemo o poskupljenju struje i gasa.
16:37, Frissítve: 17:46

Čije jaje je najtvrđe?

U Mokrinu je po 34. put održano Svetsko prvenstvo u tucanju farbanim jajima. Manifestacija se održava svake godine na dan pravoslavnog Vaskrsa, a učesnici dolaze ne samo iz Srbije, već i iz mnogih drugih delova sveta.
16:28, Frissítve: 14:18

Hristos vaskrse!

Vaskrsenje Isusa Hrista je praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću. U svim pravoslavnim hramovima služe se vaskršnje liturije. Patrijarh srpski Porfirije služio je ponoćnu liturgiju u Hramu Svetog Save.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.