Ugrás a tartalomra

Andor Deli: Očekivana pozitivna ocena Evropskog parlamenta za Srbiju u maju

2017.04.27
14:45
Brisel – O Srbiji će se sredinom maja raspravljati na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta i Srbija može da očekuje pozitivan izveštaj o napretku u 2016
Brisel – O Srbiji će se sredinom maja raspravljati na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta i Srbija može da očekuje pozitivan izveštaj o napretku u 2016. godini, izjavio je Andor Deli, koji je član poslaničkog kluba mađarske vladajuće koalicije  Fides–KDNP (Hrišćanko demokratske narodne partije) u Briselu. Deli je dao ekskluzivni razgovor za Panon RTV, čije ekipe u sklopu stručnog putovanja sa još 11 novinarskih ekipa iz Mađarske i jednom iz Rumunije, prate zasedanje Evropskog parlamenta u Briselu. Izveštaj o Srbiji završen je još sredinom februara, a do manjeg odlaganja je došlo zbog predsedničkih izbora u Srbiji, rekao je Deli, koji je inače član Saveza vojvođanskih Mađara. „Može se očekivati pozitivna ocena jer se Srbija smatra izuzetno značajnom za očuvanje stabilnosti u regionu, pred nju su postavljeni zahtevi koji su normalni i očekivani za državu u procesu pridruživanja, Srbija je sa njima u potpunosti upoznata i rešava ih. To znači da sa pozicije makro politike Srbija zaista ide u dobrom pravcu u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, i da prednjači među državama zapadnog Balkana. Od izuzetne je važnosti način na koji se odnosila prema migrantskoj krizi i u međususedskim odnosima, jer se videlo šta znači kada jedna država konstruktivo postupa i dosledna je u politici dobrosusedskih odnosa. Srbija treba da nastavi tim putem, što ističe i Evropski parlament“, rekao je Deli. Evropski poslanik navodi da je od sada otvoreno 10 od 30 poglavlja, i da se tokom predsedavanja Malte Savetom EU može očekivati otvaranje dva do tri poglavlja. U drugoj polovini godine Estonija preuzima predsedavanje i Deli kaže da prema dosadašnjim najavama može se očekivati da će se nastaviti ovaj tempo pridruživanja. „Estonija spada u red država koje su veoma osetljive na uplitanje ruskog pitanja i zbog toga je iskrsnulo i pitanje njihovog stava, ali prema dosadašnjim najavama neće biti promena u tempu otvaranja poglavlja“ smatra Deli. Italijanski političar Antonio Tajani za vreme predsedavanja Evropskim parlamentom od januara ove godine, posebno se bavio pitanjem manjina i Andor Deli kaže da je imao razgovore i sa njim i dogovore o koracima koje po ovom pitanju treba preduzeti te da razgovori idu ka stvaranju nove rezolucije o pitanjima manjina.
izveštaj o Srbiji
Andor Deli

Najnovije

17:22, Frissítve: 17:37

Svi se pripremaju za praznike

Srbija i Subotica već su danas bile u groznici prazničnih priprema. Mnogo se kupovalo i na Mlečnoj pijaci, prema rečima prodavaca gužva je bila već nego obično.

Najčitanije

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.