Ugrás a tartalomra

Danas je dan mađarske kulture

2021.01.22
10:59
Ovaj značajan datum se obeležava u celoj Mađarskoj i izvan granica, ali zbog epidemije koronavirusa ove godine na vanredan način, uglavnom putem internetskih programa.

Dan mađarske kulture obeležava se od 22. januara 1989. godine, na spomen činjenice da je, prema rukopisu, Ferenc Kelčei završio himnu na današnji dan 1823. godine.

Ove godine mađarske kulturne institucije u inostranstvu nude koncerte, izložbe, projekcije filmova i knjiga uglavnom na svojim platformama društvenih mreža, prošlogodišnji koncert biće prikazan u Kolegijumu Hungarika u Berlinu, a Palata Falkonijeri u Rimu dobiće svečanu ukrasnu rasvetu.

Povodom ovog velikog dana, mađarski javni mediji na nekoliko kanala odaju počast mađarskoj kulturi filmovima i muzičkim koncertima, prezentacijama velikana naše nacije i drugim zanimljivostima.

Kulturni savez vojvođanskih Mađara je snimio kratki igrani film za Dan mađarske kulture. Odaje se počast za godišnjice tri velika događaja ostvarenjem pod nazivom „U prozoru Blažene Gospe". To su: Godina nacionalnog jedinstva, Svečane igre vojvođanskih Mađara i Dan mađarske kulture. Film koji je režirao Bela Kalo možete pogledati na Panon televiziji večeras u 8:30.

Dan mađarske kulture
program
online

Najnovije

Najčitanije

Otvorena Vojvođanska rvačka akademija

Sportski objekat u Kanjiži ostvaren je uz podršku vlade Mađarske u visini od 2,9 miliona evra. Objekat je građevinski završen i opremljen, po planu do 10. avgusta biće okončani svi radovi na uređenju.

U Novoj Crnji obeležen Dan sela

Banatsko naselje Nova Crnja juče je obeležilo Dan sela. Izostali su susreti Crnjana, ali je celodnevni program u organizaciji Saveta mesne zajednice pratio veliki broj meštana.