Ugrás a tartalomra

Danas je dan mađarske kulture

2021.01.22
10:59
Ovaj značajan datum se obeležava u celoj Mađarskoj i izvan granica, ali zbog epidemije koronavirusa ove godine na vanredan način, uglavnom putem internetskih programa.

Dan mađarske kulture obeležava se od 22. januara 1989. godine, na spomen činjenice da je, prema rukopisu, Ferenc Kelčei završio himnu na današnji dan 1823. godine.

Ove godine mađarske kulturne institucije u inostranstvu nude koncerte, izložbe, projekcije filmova i knjiga uglavnom na svojim platformama društvenih mreža, prošlogodišnji koncert biće prikazan u Kolegijumu Hungarika u Berlinu, a Palata Falkonijeri u Rimu dobiće svečanu ukrasnu rasvetu.

Povodom ovog velikog dana, mađarski javni mediji na nekoliko kanala odaju počast mađarskoj kulturi filmovima i muzičkim koncertima, prezentacijama velikana naše nacije i drugim zanimljivostima.

Kulturni savez vojvođanskih Mađara je snimio kratki igrani film za Dan mađarske kulture. Odaje se počast za godišnjice tri velika događaja ostvarenjem pod nazivom „U prozoru Blažene Gospe". To su: Godina nacionalnog jedinstva, Svečane igre vojvođanskih Mađara i Dan mađarske kulture. Film koji je režirao Bela Kalo možete pogledati na Panon televiziji večeras u 8:30.

Dan mađarske kulture
program
online

Najnovije

16:02

Viša cena kurkurza u zrnu

Lanjski krunjeni kukuruz širom Vojvodine kupuje se po ceni od gotovo 29 dinara. Stručnjaci kažu da je cena, između ostalog, skočila jer je u Srbiji sve više inostranih otkupljivača.

Najčitanije