Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Mađarska nacionalna politika živi svoje zlatno doba

2021.10.17
15:49
2021.10.17
17:08
Forrás
Pannon RTV
Zahvaljujući mađarskim novinarima u dijaspori, može se reći da mađarska nacionalna politika trenutno živi svoje zlatno doba - rekla je Katalin Sili na Konvenciji udruženja mađarskih novinara u dijaspori, koje je održano u mađarskom mestu Tengelic.
Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Drugi dan susreta mađarskih novinara u dijaspori počeo je izložbom fotografija koja je povezana sa samom konvencijom. Izložba prikazuje radove mađarskih fotografa i foto-reportera iz „Zemlje Sekelja" koji su napravljeni na prostoru „Haromsek"-a.

Silamer Husar, šef odseka za štampu, Udruženje novinara Mađara u „Zemlji Sekelja": „Jedna od vrlina ove izložbe fotografija je ta što, iako su je radili foto-reporteri, mi ne vidimo takve fotografije za štampu. To možemo zahvaliti činjenici da su fotografije snimljene na dva izleta, od kojih je jedan bio sastanak na Akas-u, u okviru Konvencije novinara Mađara iz Karpatskog basena.".

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

U drugom delu dana, novinari-učesnici mogli su da odslušaju predavanja na temu mađarske nacionalne politike i politike susedstva. Među predavačima je bio, između ostalih, i Peter Silađi. U svom izlaganju, komesar za nacionalnu politiku Kabineta premijera Mađarske naglasio je da je uspehu mađarske nacionalne politike u velikoj meri doprineo rad mađarskih medija u dijaspori.

„Dobro je videti to da se u mađarskim medijima u Karpatskom basenu formiralo jedno jedinstvo, i u svim oblastima, u svim regionima su izgrađene strukture, na osnovu kojih mađarski novinari, televizijski i radijski radnici u Karpatskom basenu mogu raditi."

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Izaslanica mađarskog premijere Katalin Sili, glavna pokroviteljka konvencije je na samom događaju naglasila da su predstavnici mađarskih medija van granica matične zemlje mnogo pomogli u tome da se sada može reći da mađarska nacionalna politika živi svoje zlatno doba.

„Predstavnici medija su oni koji mogu biti glasnici politike o kojoj, na primer, razmišljamo u nacionalnoj politici, i sa jednim verodostojnim informisanjem mogu doprineti tome da naše mađarske zajednice, koje žive van granica mateične zemlje budu sa jedne strane informisane, ali istovremeno da do nas stignu sva pitanja koja su za njih važna."

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Konvencija je završena zajedničkom diskusijom na kojoj su predstavnici regiona međusobno predstavili položaj manjinskih mađarskih medija u svom regionu. Tokom savetovanja je postalo jasno da je jedan od najvažnijih izazova za novinare mađarske manjine u Karpatskom basenu taj da dopru do mlađih generacija, odnosno problem obezbeđivanja budućih generacija.

Katalin Sili
Peter Silađi

Najnovije

Najčitanije