Ugrás a tartalomra

Sačuvajmo tradicionalni svinjokolj od zaborava!

2024.02.24
15:28
2024.02.24
16:21
Forrás
Pannon RTV
Svi zainteresovani su mogli da učestvuju na tradicionalnom svinjokolju u Mesnoj zajednici Makova sedmica u Subotici. Svrha ove manifestacije je očuvanje tradicije, prenos na mlade naraštaje, kao i prikupljanja sredstava u humanitarne svrhe.

Čvarci, slanina, hurka, kobasice - sve na jednom mestu za ljubitelje svinjskih prerađevina. Ali za sve ovo se mora rano ustati, jer je potrebno vreme za obradu mesa. Na svinjokolju koji je održan u Mesnoj zajednici Makova sedmica u Subotici, za vredne radnike je pripreman i ukusni svinjski paprikaš.

Veronika Tuza: „I kost i meso, što više vrsta mesa, svinjski mesni delovi, a kost daje ukus. Luk, crvena paprika, malo paradajza, ko voli. Iako se paradajz možda i nestavlja kod svinjokolja. Ceo postupak je jednostavan. Ukusna je jer ima raznog mesa i kosti. Sve to daje poseban ukus i za svinjetinu."

Tradicionalni svinjokolj je po treći put organizovalo Udruženje građana za negovanje tradicije Makova sedmica. Cilj im je da očuvaju ovu staru seosku tradiciju.

Ferenc Kovač, predsednik Udruženja građana za negovanje tradicije Makova sedmica: „Za nas građane Makove sedmice jako je važno da ova tradicija, ova manifestacija ne izumre. Ne samo da se svinjokolji ne održavaju više, već ni redovnog mesa ne može da se nađe, nažalost. Želimo da tradicija ne izumre, pa u tom cilju na ovaj dan organizujemo tradicionalni svinjokolj. Cele nedelje smo se pripremali za to, pripremamo čvarke, kobasice, hurke koje građani ovde mogu da degustiraju."

Novčana sredstva prikupljena na manifestaciji će biti usmerena na uskršnje paketiće i razne dečije radionice koje će takođe organizovati Udruženje građana za negovanje tradicije Makova sedmica. Učesnici su posle ukusnog ručka, čak i zaplesali na svinjokolju uz zvuke vesele muzike.

svinjokolj
Makova Sedmica
Subotica

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Počela turistička sezona na Paliću!

Zahvaljujući letnjim temperaturama mnogi izletnici su u poslepodnevnim satima došli na šetalište oko jezera, na terase ugostiteljskih objekata ili do poslastičarnica.

Da li će se ove godine saditi više soje?

Poljoprivrednici se žale na sušu, koja je vrlo neuobičajena za ovo doba godine. Prema vremenskim pokazateljima, u poređenju sa prosekom od poslednjih pedesetak godina, za trećinu manje padavina je bilo u mesecu februaru i martu.