Ugrás a tartalomra

U Adorjanu niko nije ostao gladan

2023.11.25
16:58
2023.11.25
17:43
Forrás
Pannon RTV
Na Međunarodni festival hurki i kobasice u Adorjan je danas pre podne stiglo više od 100 ekipa iz Vojvodine, ali i iz Slovačke, Erdelja i Mađarske.

Tokom čitavog prepodneva posetioce festivala zabavljale su grupe koje su svirale svadbarsku muziku. Osim iz cele Vojvodine, ekipe su došle i iz Slovačke, Erdelja i Mađarske spremne da se nadmeću u receptima za pravljenje hurke i kobasice. Laslo Pelikan je sa svojim timom došao iz slovačkog mesta Njedjed i već osmi put su učesnici ovog festivala.

„Kako sam primetio, kod hurke i kobasice ukusi su isti kao i kod nas. Suština je u dobrim osnovnim namirnicama, u mesu, soli, biberu, paprici, isto kao kod hurke. Pripremamo je isto kao ovde u Vojvodini“ kaže Laslo Pelikan, učesnik.

Međunarodni festival hurki i kobasica ove godine organizovan je 12. put i 135 ekipa je pripremalo pečene kobasice i hurke.

„Pre dvanaest godina smo imali veliki san i on je sada postao stvarnost. Festival nam svake godine postaje sve veći, sve veća je i posećenost, sve je više i ekipa i onih koji dolaze u Adorjan“ kaže Čaba Boršoš, organizator.

Jožef Tobiaš kandidat za republičkog poslanika na listi Saveza vojvođanskih Mađara kaže da je ovo manifestacija za primer jer je mobilisala ne samo celu Vojvodinu, već i Karpatski basen.

„Po drugi put sam prisutan na značajnoj manifestaciji u Adorjanu, jedna je dan sela, a druga je ova. Organizuju je već po 12. put, ima ogromnu važnost, i ima veliku moć u okupljanju zajednice“ kaže Jožef Tobiaš, kandidat za republičkog poslanika na listi SVM-a.

Dr Balint Pastor, vršilac dužnosti predsednika SVM-a kaže da su potrebne ovakve manifestacije jer neguju mađarske običaje: „Ovo je događaj na kojem se istinski gradi zajedništvo, i gde se tokom dana okupi i deset hiljada ljudi. Potrebna su ovakva dešavanja, jer slavimo mađarske običaje, i ovde se radi o tome da se ljudi okupe iz cele Vojvodine čak i iz Mađarske i Karpatskog basena i dobro se osećaju, druže se.“

Poseta festivalu gastronomije moguća je tokom čitavog dana. Organizatori su pripremili i koncerte, a sviraće mađarski izvođači, grupa „Apostol“, Piću Bunjoš i grupa Eda.

Adorjan
Jožef Tobiaš
dr Balint Pastor
Čaba Boršoš

Najnovije

18:30, Frissítve: 18:40

Konferencija pravnika na Paliću

Na Paliću je održana konferencija pravnika pod nazivom “Bezgranična zaštita prava manjina”. Događaj je organizovalo Udruženje pravnika vojvođanskih Mađara u saradnji sa Institutom za zaštitu prava manjina iz Republike Mađarske.
15:28, Frissítve: 16:21

Sačuvajmo tradicionalni svinjokolj od zaborava!

Svi zainteresovani su mogli da učestvuju na tradicionalnom svinjokolju u Mesnoj zajednici Makova sedmica u Subotici. Svrha ove manifestacije je očuvanje tradicije, prenos na mlade naraštaje, kao i prikupljanja sredstava u humanitarne svrhe.
11:11, Frissítve: 16:58

“Avantura počinje ovde!”

U Beogradu se pod ovim sloganom održava Međunarodni sajam turizma. Skoro 30 zemalja će biti predstavljeno na ovoj manifestaciji koja će se održati od 22. do 25. februara. Ovogodišnja zemlja partner sajma je Grčka.

Najčitanije