Ugrás a tartalomra
TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ bs

Vučić u Ohridu: Dogovor o nekoliko tačaka smo postigli, formiranje ZSO prioritet

2023.03.19
07:34
2023.03.19
17:13
Forrás
RTS
Postigli smo nekakav dogovor u Ohridu, nekoliko tačaka će postati deo dogovora za obe strane i za Beograd i Prištinu, rekao je Vučić posle maratonskih razgovora. Ni danas nisam ništa potpisao, istakao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić će se u nedelju u 11 sati obratiti građanima.

Vučić će predstaviti detalje plana za implementaciju o čemu je danas razgovarano u Ohridu.

Na pitanje da li ima rokova, Vučić je rekao da "imamo da formiramo zajednički monitoring, komisiju kojom će da predsedava EU u roku od 30 dana, odmah da se krene u formiranje ZSO".

Takođe, kako kaže potrebno je da napravimo deklaraciju o nestalim osobama. Prema njegovim rečima, donatorska konferencija za pet meseci.

"U ovom delu nemamo mnogo obaveza, neću nikog da obmanjujem, kad se budemo naredni put sastajali, onda ćemo da pričamo o našim obavezama. Ovo je težak proces, važno mi je da sam rekao koje su naše crvene linije“, kaže Vučić.

Predsednik Srbije naveo je kako može reći da ima "zrno zadovoljstva".

Uprkos brojnim nesglasanjima, imali smo pristojan i konstruktivan razgovor, rekao je Vučić novinarima u Ohridu.

Na putu smo koji je dugačak i koji večeras tek počinje, naveo je Vučić.

"Od ponedeljka počeću da primam predstavnike poslaničkih grupa. U mesecima pred nama je ozbiljan posao“, kaže Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je posle maratonskih razgovora da je danas bio dan gde je trebalo da se dogovori implementacioni plan, nekav dogovor smo postigli.

"Ovih nekoliko tačaka koje smo dogovorili postaće deo pregovaračkog okvira za obe strane i za Beograd i za Prištinu", rekao je Vučić.

Važno je da je ključna tačka da će Evropski savet procenjivati koliko je ko uradio iz implementacionog plana koji će biti verovatno proširen.

U implemetacionom planu stoji da smo primili k znanju činjenicu da će EU to staviti kao deo pregovaračkog procesa, rekao je predsednik.

Vučić je rekao da se ništa nije završilo večeras već da, kako je rekao, tek počinje.

Veliki je značaj što je kao prioritetana obaveza formiranje ZSO u skladu sa prethodnim sporazumima u okviru dijaloga, kaže Vučić.

Nisam ni danas ništa potpisao, stavio sam do znanja šta su crvene linije, ali je napravljen pomak u konstruktivnoj atmosferi, kaže Vučić.

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar čestitao je učesnicima u razgovorima na konstruktivnosti.

Rekao je da je postignut težak ali neophodan dogovor i da to otvara vrata evropskim integracijama.

"Cenim trud koje su ostvarile naše evropske kolege, SAD će uraditi sve i ekonomski i politički da pomognu“, rekao je Eskobar.

Visoki predstavnik za spoljnu politiku EU Žosep Borelj rekao je novinarima da su se obe strane posle jako teških razgovora saglasile o aneksu sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa. 

U okviru aneksa obe strane su se složile da sprovedu sve tačke sprazuma i bez odlaganja, navodi Borelj.

Borelj je naveo da je danas bio cilj da se postigne dogovor o tome kako sprovesti sporazum sa prošlog sastanka u Briselu 27. februara. "Danas je na stolu bilo kako će biti sproveden, šta i do kada treba uraditi, ko i na koji način".

Posle 12 sati razgovora imamo sporazum koji treba da sprvedemo, saglasili su se o aneksu sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa. U okviru aneksa obe strane su se složile da sprovedu sve tačke sprazuma i bez odlaganja, naglasio je Borelj.

Pregovori su bili jako teški, sastajali smo se u različitim formatima. Prema njegovim rečima, radi realizacije člana 7, Priština se obavezala da "odmah krene u proces uspostavljanja garancija i odgovarajućeg nivoa samouprave za Srbe na KiM".

Istakao je i da su se obe strane složile i o deklaraciji o nestalima, koje je, kako je rekao, hitno pitanje.

Strane se nisu složile o detaljnijem predlogu. Priština nije bila fleksibilna, a Beograd je izjavio da neće potpisati, pa smo dali nekoliko kreativnih predloga što se tiče potpisivanja, naveo je Borelj.

"Aneks i sporazum se smatraju prihvaćenim, a tekst će biti objavljen u saopštenju Službe za spoljne poslove EU", rekao je šef diplomatije EU.

Aljbin Kurti izjavio je da je došao u Ohrid sa namerom da potpiše osnovni sporazum i aneks o implementaciji, ali da je druga strana, "kao i 27. februara, to odbila“.

On je dodao da je sada na Evropskoj uniji da "učini status aneksa obavezujućim i pravosnažnim“.

Na pitanje da li je bilo reči o izborima na severu KiM i povrtaku Srba u institucije, Kurti je rekao da o tome nisu razgovarali.

Ohrid
Aleksandar Vučić
Albin Kurti
miroslav lajcak
Žozep Borelj

Najnovije

13:20

Mirno na severu KiM

Na severu Kosova Metohije noć je protekla mirno. Snage Kfora bile su oko zgrade lokalne samouprave u Zvečanu, u prostorijama opštine pripadnici tzv. kosovske policije, a građani su se uglavnom razišli.
16:47, Frissítve: 17:04

Slavni fudbalski timovi stižu u Bačku Topolu

TSC je dospeo u kvalifikacije Lige šampiona i sa tim je bačkotopolski tim ostvario istorijski uspeh u karijeri. U poslednjem kolu Superlige protiv Vojvodine je igrao 1:1 i sa nerešenim rezultatom osigurao drugo mesto u šampionatu Srbije.

Najčitanije

Turistički letovi balonima

Projekat Srpska Kapadokija ima izuzetan turistički značaj ne samo za lokalnu samoupravu Inđije već i za Srbiju i ceo region, kažu nadležni.