Ugrás a tartalomra

Otkriveno šta krije 115 godina stara vremenska kapsula iz Bajmoka

2022.03.25
14:56
2022.03.25
16:45
Forrás
Pannon RTV
U toku rekonstrukcije krova na crkvi Sv. Petra i Pavla u Bajmoku pronađena je 115 godina stara vremenska kapsula. Na zboru građana SVM-a pročitano je pismo iz boce napisano 1907. godine.

Osim toga, građanima su predstavljena ostvarena ulaganja u naselje, kao i budući ciljevi.

O pismu nastalom 1907. godine koje je pronađeno u vremenskoj kapsuli govorio je Lenard Hegediš.

„Podilaze nas trnci, a istovremeno deo smo jednog divnog doživljaja, da Bajmočani koji su živeli pre 115 godina nama šalju poruku preko vremenske kapsule. Tada je poslednji put obnavljana, tada je poslednji put bila velika obnova bajmočke crkve, 1907. godine, pre 115 godina, to se dešavalo godinu dana pre nego što je započela gradnja subotičke Gradske kuće. To potvrđuje kako je Bajmok bio rascvetano, bogato naselje, jer crkva ove godine obeležava 205 godina" rekao je dr Balint Pastor, potpredsednik SVM-a.

U Bajmoku je, između ostalog, u planu proširenje kanalizacione mreže, a radi se na tome da započnu radovi na izgradnji magistralnog puta između Bačke Topole i Bajmoka.

„Izgradnja kanalizacione mreže je jedna od investicija najvećeg obima ovde u Bajmoku. To je jedan veoma stari plan, već 15 godina postoji plan, a sada se čini da će se uskoro realizovati. Što se još konkretnih i velikih ulaganja tiče, to je obnova rimokatoličke crkve" rekao je Jožef Hegediš, predsednik bajmočke organizacije SVM-a.

Na zboru građana naglašeno je da je lista Saveza vojvođanskih Mađara jedina mađarska lista koja 3. aprila izlazi na republičke izbore u Srbiji. Na građanima je odluka koliko poslanika će zastupati interese Mađara u Beogradu.

vremenska kapsula
Bajmok
SVM

Najnovije

17:44, Frissítve: 17:52

Smotra fijakera u Crepaji

Fijakerijada u Crepaji organizovana je po dvadeset osmi put. Iz čitave Srbije ljubitelji konjičkog sporta stigli su u Crepaju na Fijakerijadu i Međunarodnu smotru konja.
14:52, Frissítve: 16:25

Bezbedno na dva točka

Na centralnom trgu u Subotici danas je promovisana bezbedna vožnja biciklom, ali i popularisan biciklizam kao sport. U programu „Gledaj da te vide, vozi se biciklom“ učestvovali su i mališani iz osnovnih škola.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.