Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Državljani Srbije koji se nalaze u Mađarskoj takođe izlaze na birališta

2022.04.03
17:02
2022.04.03
17:15
Forrás
Pannon RTV
U ambasadi Republike Srbije u Budimpešti u prepodnevnim časovima jedan za drugim pristizali su državljani Srbije koji su želeli da iskoriste svoje biračko pravo.

Više stotina državljana Srbije koji se nalaze u Mađarskoj izjasnili su se da žele da glasaju na parlamentarnim izborima Srbije. To su mogli da učine do 20 časova isključivo u Budimpešti, u ambasadi Republike Srbije.

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Ukupno 432 državljana Srbije koji se nalaze u Mađarskoj izjasnili su se da žele da učestvuju na parlamentarnim izborima u Srbiji. Da bi iskoristili to svoje pravo u Budimpešti, do sredine marta trebali su da se prijave u ambasadi Republike Srbije u prestonici Mađarske. Ekipa naše redakcije je danas pre podne oko 10 časova snimala na ovom glasačkom mestu do kada je svoje pravo glasa iskoristilo oko 60 državljana.

Na izborima u Srbiji naravno da ne glasaju samo državljani koji se nalaze u zemlji, već i oni državljani Srbije koji žive u inostranstvu, ili se na dan održavanja izbora nalaze u inostranstvu. Državljani Srbije koji žive u Mađarskoj, ili se danas nalaze u Mađarskoj, svoj glas su mogli da predaju u ambasadi Republike Srbije.

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Monika Ugri je poreklom iz Vojvodine i ima dvojno, srpsko-mađarsko državljanstvo. Školuje se u Segedinu i odatle je danas doputovala u Budimpeštu kako bi predala svoj glas na parlamentarnim izborima u Srbiji. „Srbija je moje mesto rođenja. U ono vreme i moji roditelji su se tamo naselili i na ovaj način želim i njih da podstaknem da izađu da glasaju, kao i mlade."

Vladan Gačić ovaj vikend provodi u Mađarskoj, ali ni on nije zaboravio na glasanje: „Imao sam posla u Budimpešti. Kako ne bih izgubio svoje pravo, kao državljanin Srbije, uz pomoć  ambasade dobili smo dozvolu da ovde glasamo, u ambasadi Srbije u Budimpešti."

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Aleksandar Lončarević, zaposlen u ambasadi Srbije u Budimpešti, predsednik Biračkog odbora ističe da se glasanje odvija prema propisima države Srbije, a da je preko 400 državljana Srbije izrazilo nameru  da ovde glasa: „Ti birači, koji se iz nekog razloga nalaze u Mađarskoj, prijavili su se ambasadi Srbije. Ili ovde rade, ili ovde idu u školu ili na fakultet. U pogledu glasanja do sada je sve teklo u najboljem redu. Verujem da će tako ostati do zatvaranja biračkih mesta, do 20 časova."

Državljani Srbije koji se nalaze u Mađarskoj svoj glas na parlamentarnim izborima u Srbiji, u skladu sa propisima Srbije, mogli su isključivo da predaju u ambasadi zemlje u Budimpešti.

izbori
Budimpešta

Najnovije

12:50, Frissítve: 16:12

Počela isplata drugog dela premijе za mleko

Poljoprivrednici su čekali više od šest meseci na isplatu premija u iznosu od 15 dinara po litru mleka. Osim niskih otkupnih cena veliki problem, prema rečima proizvođača, predstavlja i kašnjenje u isplatama premija i drugih subvencija.
20:45, Frissítve: 20:53

Pucnjava u Horgošu

Na društvenim mrežama večeras su se pojavili video snimci na kojima se vidi kako jedna grupa migranata šeta ulicama Horgoša, a povremeno se čuje i pucnjava.

Najčitanije

Pucnjava u Horgošu

Na društvenim mrežama večeras su se pojavili video snimci na kojima se vidi kako jedna grupa migranata šeta ulicama Horgoša, a povremeno se čuje i pucnjava.