Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Državljani Srbije koji se nalaze u Mađarskoj takođe izlaze na birališta

2022.04.03
17:02
2022.04.03
17:15
Forrás
Pannon RTV
U ambasadi Republike Srbije u Budimpešti u prepodnevnim časovima jedan za drugim pristizali su državljani Srbije koji su želeli da iskoriste svoje biračko pravo.

Više stotina državljana Srbije koji se nalaze u Mađarskoj izjasnili su se da žele da glasaju na parlamentarnim izborima Srbije. To su mogli da učine do 20 časova isključivo u Budimpešti, u ambasadi Republike Srbije.

Ukupno 432 državljana Srbije koji se nalaze u Mađarskoj izjasnili su se da žele da učestvuju na parlamentarnim izborima u Srbiji. Da bi iskoristili to svoje pravo u Budimpešti, do sredine marta trebali su da se prijave u ambasadi Republike Srbije u prestonici Mađarske. Ekipa naše redakcije je danas pre podne oko 10 časova snimala na ovom glasačkom mestu do kada je svoje pravo glasa iskoristilo oko 60 državljana.

Na izborima u Srbiji naravno da ne glasaju samo državljani koji se nalaze u zemlji, već i oni državljani Srbije koji žive u inostranstvu, ili se na dan održavanja izbora nalaze u inostranstvu. Državljani Srbije koji žive u Mađarskoj, ili se danas nalaze u Mađarskoj, svoj glas su mogli da predaju u ambasadi Republike Srbije.

Monika Ugri je poreklom iz Vojvodine i ima dvojno, srpsko-mađarsko državljanstvo. Školuje se u Segedinu i odatle je danas doputovala u Budimpeštu kako bi predala svoj glas na parlamentarnim izborima u Srbiji. „Srbija je moje mesto rođenja. U ono vreme i moji roditelji su se tamo naselili i na ovaj način želim i njih da podstaknem da izađu da glasaju, kao i mlade."

Vladan Gačić ovaj vikend provodi u Mađarskoj, ali ni on nije zaboravio na glasanje: „Imao sam posla u Budimpešti. Kako ne bih izgubio svoje pravo, kao državljanin Srbije, uz pomoć  ambasade dobili smo dozvolu da ovde glasamo, u ambasadi Srbije u Budimpešti."

Aleksandar Lončarević, zaposlen u ambasadi Srbije u Budimpešti, predsednik Biračkog odbora ističe da se glasanje odvija prema propisima države Srbije, a da je preko 400 državljana Srbije izrazilo nameru  da ovde glasa: „Ti birači, koji se iz nekog razloga nalaze u Mađarskoj, prijavili su se ambasadi Srbije. Ili ovde rade, ili ovde idu u školu ili na fakultet. U pogledu glasanja do sada je sve teklo u najboljem redu. Verujem da će tako ostati do zatvaranja biračkih mesta, do 20 časova."

Državljani Srbije koji se nalaze u Mađarskoj svoj glas na parlamentarnim izborima u Srbiji, u skladu sa propisima Srbije, mogli su isključivo da predaju u ambasadi zemlje u Budimpešti.

izbori
Budimpešta

Najnovije

17:57, Frissítve: 18:35

I najizdržljiviji su stigli na cilj

Tokom vikenda šetalište pored Palića bilo je u znaku trka. U organizaciji Ultramaratonskog saveza Srbije i Ultramaraton kluba „Paligo Palus“ održan je 17. Međunarodni ultramaraton na Paliću.

Najčitanije

Turistički letovi balonima

Projekat Srpska Kapadokija ima izuzetan turistički značaj ne samo za lokalnu samoupravu Inđije već i za Srbiju i ceo region, kažu nadležni.

Sudar autobusa i automobila u Šapcu

Autobus koji je prevozio decu iz Futoga, koja su krenula na ekskurziji u Tršić, sudario se sa automobilom, rečeno je RTS-u u policiji. Kod desetoro dece i vodiča konstatovane su lakše telesne povrede u šabačkoj bolnici. Uhapšen je vozač automobila.

Moždano razmrdavanje u Bačkoj Topoli

Vojvođansko finale kviza „QuizNight“ na koji je došla 21 ekipa održano je u Bačkoj Topoli. Zabavna društvena igra sve je popularnija na našim prostorima.