Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Pastor: jasna i nedvosmislena podrška predsedniku Aleksandru Vučiću

2022.03.29
10:56
2022.03.29
15:46
Forrás
Pannon RTV
Sa njim znamo da dobijamo stabilnost za koju smo prethodnih decenija plaćali visoku cenu, rekao je Ištvan Pastor, za Panon RTV.

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara je za jutarnji program Panon RTV-a rekao da je ovo važan trenutak, u kojem je potrebna veća hrabrost da se jasno podrži Aleksandar Vučić kao predsednički kandidat, jer je sada trend negiranja i stavljanja svega pod znak pitanja.

„Mi smo razmislili i nedvosmisleno rekli da je on naš kandidat, jer put koji smo prešli u poslednjih 10 godina bio bi nezamisliv bez njega. Mađari znaju šta je to zakletva bećara, i da sada kada je odsudna bitka koju stranu treba zauzeti. Mi sa njim imamo pozitivna iskustva, za druge ne znamo, jer oni ni ne primećuju da postojimo, ni reč nisu rekli o mađarskoj zajednici. Nama je Vučić partner koji nas poštuje. Prethodne decenije počivale su za nas na tri osnovne stvari: u Mađarskoj na politici Fidesa i njihovog  premijera, u Srbiji na jakom SVM-u i sadašnjem predsedniku republike. Mi želimo da koordinate ovog političkog sistema zadržimo i u narednih pet godina" rekao je Pastor. On je najavio da će danas, na izbornoj konvenciji SNS-a u Subotici, kojoj će prisustvovati i predsednik Vučić, o tome jasno da govori i na srpskom i na mađarskom jeziku.

Pannon RTV

Govoreći dalje o saradnji sa Srpskom naprednom strankom, Ištvan Pastor je rekao da  ona funkcioniše dobro i na terenu, među nižim nivoima vlasti, uz doduše povremena trenja. „U tome je važno da se nikada ne izgubi iz vida temeljni interes, a to je da treba da se sporazumemo jer samo tako ima napretka. U rušenju, svađama i nasilju nema napretka. Decenijama smo plaćali toliko visoku cenu zbog konflikata, zbog nasilničkih situacija, zbog nepriznavanja, ali sada smo u drugačijoj poziciji. I smatram da to treba održati jer je to ono što nas vodi napred. Da nema ove saradnje ne bi bilo ulaganja u ekonomiju, ne bi bilo infrastrukturnih ulaganja. Ne bi bilo železnice. Mnogo čega ne bi bilo, jer to nije dato samo po sebi, već je realizovano kao rezultat dogovora" rekao je Pastor.

Pannon RTV

Govoreći o ulaganjima u ekonomski razvoj kroz program podrške koji Mađarska pruža ovdašnjim preduzetnicima, Ištvan Pastor je izrazio očekivanje da će se on nastaviti i u narednom periodu, jer nakon izbora Brisel više neće imati razloga da zadržava novac Mađarske, a deo toga preliće se i na ovdašnje stanovništvo. U tom smislu predsednik SVM-a rekao je da nigde u Karpatskom basenu ovaj nacionalni program jačanja lokalne privrede nije naišao na takvu otvorenost kao u Srbiji.

„Često sam govorio da je uloženo preko 300 miliona evra, što je delom bespovratna pomoć, delom kroz konkurse, delom i kao deo kreditne konstrukcije. To je ovde realizovano, to ovde doprinosi ukupnom društvenom proizvodu, ovde se za to plaća porez, brojnim ljudima ovde obezbeđuje hleb. To je sredstvo nacionalne politike, koje je ostvareno uz podršku predsednika Republike. U čitavom Karpatskom basenu nije bilo ni jednog političara na vlasti koji je zastupao stav kao on da su slobodna ulaganja iz Mađarske, dolazak kapitala, da slobodno ovdašnji Mađari iz matične zemlje dobijaju podršku i da je ovde realizuju po ovdašnjim propisima, da se ulaže i da se obezbeđuje egzistencija za pojedinca i njegovu porodicu. To se nije dogodilo ni u Rumuniji, ni u Ukrajini, Slovačkoj, ni u Hrvatskoj. Mislim da je takav stav znak otvorenosti, poštovanja, korektnosti i velikodušnosti" rekao je Pastor dodajući da i to između ostalog zavređuje podršku predsedniku za sledeći petogodišnji ciklus.

Pannon RTV

Predsednik SVM-a osvrnuo se i na izbornu kampanju navodeći da se sreo sa velikim brojem građana i da je uveren da će ljudi izaći na izbore jer shvataju važnost potrebe da utiču na to ko će zastupati njihove interese.

U razgovoru u jutarnjem programu Subotičkog mađarskog radija bilo je reči i o mogućem uticaju rata u Ukrajini na svakodnevni život građana Srbije, kao i moguću krizu u snabdevanju osnovnim životnim namirnicima i energentima. Prema rečima Ištvana Pastora ovaj rat menja svet kakav smo do sada poznavali, ali na nivou svakodnevice građana Srbije, on neće doneti promene.
„Ovo je bitka velikih, i veliki u velikim bitkama obično menjaju situaciju na terenu. Ali, u tome veoma važnim smatram da Srbija ima stabilno, mirno i hrabro rukovodstvo" naglasio je Pastor. On je dodao da Srbija ima dovoljno svih potrebnih životnih namirnica, i da se neće dogoditi situacija kao u polovini Evrope da nema pojedinih namirnica. Takođe, prema njegovim rečima neće biti ni problema u nabavi i transportu energenata.

„Ne verujem da će posle 3. aprila, posle izbora, „popustiti kočnice" i da će doći do promena na tom polju jer vlada preduzima dugoročne poteze i mere za smirivanje inflacije. Naprotiv, verujem da ukoliko rezultati izbora i ovde i u Mađarskoj budu oni koji očekujemo, to će doneti uzlet privrede, jer ekonomija voli stabilnost i predvidljivost" zaključio je Pastor.

Ištvan Pastor
izbori
rat
Mir

Najnovije

12:50, Frissítve: 16:12

Počela isplata drugog dela premijе za mleko

Poljoprivrednici su čekali više od šest meseci na isplatu premija u iznosu od 15 dinara po litru mleka. Osim niskih otkupnih cena veliki problem, prema rečima proizvođača, predstavlja i kašnjenje u isplatama premija i drugih subvencija.
20:45, Frissítve: 20:53

Pucnjava u Horgošu

Na društvenim mrežama večeras su se pojavili video snimci na kojima se vidi kako jedna grupa migranata šeta ulicama Horgoša, a povremeno se čuje i pucnjava.

Najčitanije

Pucnjava u Horgošu

Na društvenim mrežama večeras su se pojavili video snimci na kojima se vidi kako jedna grupa migranata šeta ulicama Horgoša, a povremeno se čuje i pucnjava.