Ugrás a tartalomra

U Srbiji više od 23.500 devojčica i dečaka vakcinisano protiv HPV-a

2023.06.18
10:56
Forrás
021.rs
Vakcinu protiv humanog papiloma virusa (HPV) u Srbiji je za godinu dana, koliko je vakcina o trošku RFZO dostupna u domovima zdravlja, primilo više od 23.500 devojčica i dečaka.

"Oko 18.500 devojčica i oko 5.000 dečaka, mahom u velikim gradovima - Beogradu, Novom Sadu, Nišu, dok je u Novom Pazaru vakcinisano manje od 50 dece. Da bi što više dece i mladih bilo zaštićeno na ovaj način, potrebno je da roditelji budu informisani i upoznati s tim da je reč o veoma efikasnoj i bezbednoj vakcini, jer samo tako možemo ostvariti cilj Svetske zdravstvene organizacije, a to je da 90 odsto devojčica primi vakcinu, da 70 odsto žena ide na redovne skrining preglede i da 90 odsto dobije blagovremenu dijagnostiku i lečenje", izjavila je direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić. 

Međutim, prema mišljenju epidemiološkinje u Institutu za javno zdravlje Vojvodine Mirjane Štrbac, preko 20.000 vakcinisane dece je i dalje mali broj kada se priča o broju dece u Srbiji koja treba da se zaštite.

Prema saopštenju Udruženja građana za borbu protiv raka grlića materice i raka jajnika "Progovori" i Udruženja žena "Naša Aska", iako se ova vakcina u našoj zemlji dobija o trošku zdravstvenog osiguranja i namenjena je deci uzrasta od devet do 19 godina, na godišnjem nivou oko 1.500 žena oboli, a više od 700 premine od raka grlića materice, što Srbiju stavlja na treće mesto u Evropi kada su pitanju učestalosti i stope mortaliteta.

HPV
vakcina
Srbija

Najnovije

Najčitanije

Temeljno orezivanje, bogat rod

Za bogat rod potrebna je radikalno orezivanje čokota. Vinova loza voli ovakvu vrstu brige, posebno ukoliko ih vinogradar krajem februara ili početkom marta oslobodi od lastara.

Subotičanin uhapšen zbog droge na Kopaoniku

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Raški uhapsili su S. Š. (1998) iz Subotice, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavlјanje u promet opojnih droga.