Ugrás a tartalomra

Mire jó a HPV elleni védőoltás?

2023.07.05
19:07
2023.07.05
19:57
Forrás
Pannon RTV
Dr. Vickó Ferenc szerb egészségügyi államtitkár tartott előadást a fiataloknak a Vajdasági Szabadegyetemen, Kishegyesen.

A Szexuális élet változásai: Kinek és mikor ajánlott a HPV fertőzés elleni védőoltás Szerbiában? címmel tartott előadást dr. Vickó Ferenc szerbiai egészségügyi államtitkár a 20. Vajdasági Szabadegyetem első napján. A HPV vírus jelenléte komoly lépcsőfoka annak, hogy kialakuljon egy daganatos betegség, mivel egyebek mellett a méhnyak-, a szeméremtest-, a szájüreg- és a végbélrák okozója is. A vírusfertőzöttségnek nincsenek tünetei, ezért az érintettek továbbviszik a fertőzést, és nem is tudnak róla. A vírus szexuális kontaktussal terjed, de egyes esetekben a bőr érintésével is átvihető. Szerbiában nem kötelező a HPV vírus elleni védőoltás, de ajánlott a lányoknak és a fiúknak egyaránt. Védőoltás 2007 óta létezik, 111 országban 270 millió védőoltást adtak be, nagyon hatékony és biztonságos - emelte ki dr. Vickó Ferenc.

Dr. Vickó Ferenc, egészségügyi államtitkár, Szerbia: „Valójában már a méhnyakrákot is meg tudnánk előzni úgy, hogy majdnem csak 3-4 százaléka lenne beteg, tehát ezer nőből sokkal kevesebb betegünk lenne, és ez nagyon sokat érne. Szerbiában a védőoltást tavaly vezették be, a 9-től 19 éves fiataloknak. A lényege az, hogy a szexuális élet megkezdése előtt alkalmazzuk a védőoltást. 13 éves korig két oltást adunk be, 14 éveseknél vagy annál idősebbeknél pedig hármat. Ez egy érdekes dolog, de az immunitás sokkal jobban reagál a 13 évnél fiatalabbaknál, mint a 14 évesnél idősebbeknél, ezért szükséges náluk a három dózis.”

HPV
HPV elleni védőoltás
Dr. Vickó Ferenc
Vajdasági Szabadegyetem

Kapcsolódó tartalmak

Most

19:30, Frissítve: 19:57

Száz fiatal labdarúgó a Csubela Ferenc Emléktornán

Száz fiatal labdarúgó részvételével zajlott a Csubela Ferenc Emléktorna Bácskossuthfalván. A kispályás kupán 16 csapat versengett helyi és környékbeli fiatalok részvételével. Csubela Ferenc, a VMSZ egyik alapítója és első elnöke volt.

Népszerű

Mezőgazdászok, figyelem!

Új pályázatot hirdettek a mezőgazdászok számára. Beruházásaik 50 százalékát az állam biztosítja, vissza nem térítendő támogatás formájában.

Elindult a személyforgalom a Szabadka-Szeged vasútvonalon

Az első járat 5 óra 19 perckor indult Szegedről. Az első utasok között volt Lázár János magyar közlekedési miniszter és dr. Pásztor Bálint a VMSZ megbízott elnöke is. A személyvonatok ezen a vonalon ötször közlekednek majd mindkét irányba.