Ugrás a tartalomra

Ingyenes szűrővizsgálat a HPV korai felismerésére az év végéig

2023.10.01
17:34
Forrás
021.rs
Ingyenes szűrővizsgálatot vezetnek be az év végéig a HPV-fertőzés korai felismerésére.

A Köztársasági Egészségbiztosítási Alap igazgatója elmondta, a vizsgálat célja a magas kockázatú típusok kimutatása, amelyek rákhoz vezethetnek, elsősorban a HPV 16-os és 18-as típusai, amelyek a legmagasabb onkogén potenciállal rendelkeznek, és a rákos megbetegedések körülbelül 70 százalékáért felelősek. Sanja Radojević Škodrić hozzátette, azoknak a személyeknek, akiknél a magas kockázatú HPV-típusok jelenlétét mutatják ki, és akiknél még nincsenek tünetek, de nagy a kockázata a rosszindulatú betegség kialakulásának, gyakrabban kell megelőző vizsgálatokat végeztetniük, például a PAP-tesztet, hogy változás esetén időben lehessen reagálni.  

Az Egészségügyi Világszervezet programja a betegség felszámolásának felgyorsítása érdekében magában foglalja a védőoltást, egy nagyon érzékeny tesztekkel rendelkező szűrőprogramot és az érintett nők megfelelő terápiás kezelését. Sanja Radojević Škodrić emlékeztetett arra is, hogy Szerbiában az ingyenes HPV-oltással történő immunizálás tavaly júniusban kezdődött a 9-19 éves fiúk és lányok számára, mivel ez a legjobb módja a méhnyak- és általában a nemi szervek daganatos megbetegedése megelőzésének. Elmondása szerint körülbelül egy év alatt több mint 26 ezer gyermeket oltottak be, többségükben lányokat, mintegy 20 ezret.  

Nem vagyunk megelégedve ezzel a számmal, egyértelmű számunkra, hogy még dolgoznunk kell az oltások körének bővítésén, és intenzívebben kell dolgoznunk a szülők tájékoztatásán. Fel kell hívnunk a figyelmet a HPV fontosságára a férfiak számára, mert a férfiak nemcsak hordozók, hanem maguk is megbetegednek – mondta Radojević Škodrić. A fókuszban a megelőzés áll, és mi komolyan elkötelezettek vagyunk ez iránt – hangsúlyozta. 

HPV
HPV elleni vakcina

Most

15:40, Frissítve: 16:02

Helyi alapanyagokból helyi termékek

Hagyományos karácsonyi kiállítás, helyi termékek bemutatója, nemzetközi pálinkafesztivál, vajdasági kulináris és élelmiszeripari kiállítás, mesterségek bemutatója és gépkiállítás. Mindez egy rendezvényen belül - elkezdődött a 7. Zentai Gazdanapok.
15:29, Frissítve: 15:36

Molnár Judit érdemelte ki a Kosztolányi-díjat

A magyar ügy érdekképviseletében tett fáradhatatlan munkájáért a felvidéki Molnár Judit, a Ma7 médiacsalád főszerkesztője kapta a Kosztolányi-díjat a III. Kárpát-medencei Magyar Médiatalálkozón Visegrádon.
14:01, Frissítve: 14:07

Erős emberek versenyeztek Magyarkanizsán

Minden erejükre szükségük volt azoknak a résztvevőknek, akik indultak a II. Karácsonyi Kupa elnevezésű felhúzó versenyen. Ez az erőemelés harmadik gyakorlata és kétségtelenül a legnehezebb. A legtöbb résztvevőnek sikerült rekordot döntenie.
13:30, Frissítve: 13:38

Átérezni a Himnusz és a Szózat lelkületét

25. alkalommal szervezte meg az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete a Himnusz és Szózat szavalóversenyt. A megmérettetésnek a Szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar adott otthont.
13:22

Egységes fordítások Vajdaságban

Ezzel a címmel tartott fordítástudományi konferenciát a Magyar Nemzeti Tanács Szabadkán. Az előadók személyes tapasztalatokat osztottak meg egymással, valamint a vajdasági fordítástudomány aktuális kérdéseit is megvitatták.

Népszerű

Elhunyt Guba Éva, a Pannon RTV újságírója

Kollégánk hosszabb ideig tartó betegség után ma hunyt el - tudatta szerkesztőségünkkel családja. Guba Éva 2020 óta volt a Pannon RTV munkatársa, mint Tisza-menti tudósító.

Itt a disznótorok ideje - Megéri-e böllért fogadni?

A hideg idő beköszöntével elérkezett a disznótorok ideje. Legalábbis ott, ahol még éltetik ezt a hagyományt. Ma már a falvakban is egyre kevesebben döntenek a disznóvágás mellett, aminek több oka is van.