Ugrás a tartalomra

Egy év alatt több mint 23 500 fiatal vette fel a HPV elleni oltást

2023.06.18
11:07
2023.06.18
15:26
Forrás
021.rs
Az oltóanyag az állam költségén ingyenes minden 9 és 19 év közötti fiú és lány számára Szerbiában.

Egy év alatt eddig több mint 23 500 lány és fiú vette fel a HPV elleni oltást Szerbiában - közölte Sanja Radojević Škodrić. A Köztársasági Egészségbiztosítási Alap igazgatója kiemelte, főként belgrádi, újvidéki és niši gyermekeknek adták be a védőoltást, és ez a szám még mindig elenyésző ahhoz képest, hogy hány gyerek van az országban.

A HVP elleni oltás az első olyan ajánlott oltóanyag, amely az állam költségén ingyenes minden 9 és 19 év közötti fiú és lány számára Szerbiában. 9-től 14 éves korig szülői hozzájárulás kell a HPV elleni oltáshoz, 15 éves kortól pedig a fiatalok önállóan vehetik fel a vakcinát.

14 éves korig két dózisban, 15-től 19 éves korig pedig három adagban adják be az oltóanyagot. A HPV elleni vakcinát ajánlott még az első szexuális kapcsolat létesítése előtt felvenni, akkor a leghatékonyabb.

A vakcina a humán papillomavírus ellen véd. A HPV nemi úton terjed, gyakran évekig, évtizedekig is lappanghat, mire rákot okozna. A humán papillomavírus a nőknél méhnyakrákot, a férfiaknál péniszdaganatot okozhat, de bőrrákot, garat-, nyelőcső- és nyelvrákot is előidézhet. A Szerbiában is alkalmazott Gardasil 9 oltóanyag a kilenc legveszélyesebb vírustörzs ellen nyújt védelmet.

HPV
vakcina
fiatal
Szerbia

Most

16:31

Elhagyja mozgalmát Branimir Nestorović

A covid-szakértő tüdőgyógyászból lett politikus a Mi, a nép hangja nevű lista vezetőjeként indult és okozott hatalmas meglepetést a decemberi választásokon. Köztársasági szinten 13, Belgrádban 6 képviselői helyet szereztek.

Népszerű

Alapos metszés, bőséges termés

Bőséges szőlőtermésre a tőkét a radikális metszés serkenti. A szőlőtőkék szeretik ezt az ösztönzést, kiváltképp ha a növényt indáitól a gazda február végén vagy március elején szabadítja meg.

Hosszú hétvége, hosszú sorok

Továbbra is sokan utaznak Magyarország irányába Szerbiából a hosszú hétvége alatt. Stábunk a délelőtti órákban járta körbe a határátkelőket.