Ugrás a tartalomra
Hagyományok Háza

Torockói Folkudvarlás - A Hagyományok Háza a Double Rise fesztiválon

2023.08.07
17:18
2023.08.07
17:24
Forrás
Pannon RTV
A Hagyományok Háza és az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány augusztus 10-12. között ismét Folkudvarával vesz részt a hetedik alkalommal megrendezendő torockói Double Rise fesztiválon.

A részleteket Tóth Katalin, az Alapítvány kulturális szervezője foglalja össze.

A Double Rise Folkudvara idén is változatos, közönségcsalogató programokkal várja a vendégeit. Házigazdáink Berecz István és Kacsó Hanga Borbála. A házigazda Tokos Zenekar idén is húzza a talpalávalót mind a táncoktatásokhoz, mind pedig a hagyományos táncházhoz, illetve idén táncegyüttesek is benépesítik az udvarunkat.

hagyomanyok

Igazi újdonság a 25. Szent István-napi Néptánctalálkozó külföldi és Kárpát-medencei táncegyüttesek estje közös vonulással, tánckavalkáddal és gálaműsorral. Ennek a programnak a hagyományos helyszíne Kolozsvár és környéke, de idén a Néptánctalálkozó Torockóra is ’kilátogat’. A várhatóan népes közönség így péntek este olyan különleges társulatokat is megismerhet, mint a mexikói Maceu Néptáncegyüttes és a görög Assiros Néptáncegyüttes. E különleges eseményt a kolozsvári Szarkaláb Kulturális Egyesületnek és a Szarkaláb Néptáncegyüttesnek köszönhetjük.

hagyomanyok

Visszatérő vendégeket is üdvözölhetünk, mint a nyitóestén a Parno Graszt Zenekart, és a záró estén a gyimesi vendégekkel kiegészülő Csángálló Zenekart. Szintén visszatérők az adatközlő népzenész-mestereink Magyarlapádról, Kalotaszegről és Szászcsávásról. Tőlük tánc- és énekoktatásokon leshetjük el a generációról-generációra öröklött tudásukat.

A családokra is gondolnak a szervezők: reggeltől estig folynak a kézműves foglalkozások. Ezeken a nemezelés, a kötélverés, a körmönfonás, a szalagszövés, hímzés és a zsinórkötés titkait ismerhetik meg a betérők, kicsik és nagyok.

hagyomanyok

A népi kultúrára való nevelés egyik eszköze a játékos vetélkedő, a Folk-kvíz. Ez minden évben igen népszerű, s a kétnapos program várhatóan idén is sokakat vonz. A táncos mesterkurzus a Corvinus Közgáz Néptáncegyüttes vezetői, Deffend Irén és Bordás Barnabás vezetésével a haladó szinten táncolókat szólítja meg, viszont lesz kezdő színtű táncoktatás is.

hagyomanyok

A Folkudvar évről-évre egyre népszerűbb, vannak visszatérő vendégeink, de a már említett Néptánctalálkozóval újabb érdeklődőket kívánunk megnyerni a hagyományápolás és a népi kultúra ügyének.”

Információk: https://hagyomanyokhaza.hu/hu/program/double-rise/20230810
https://hagyomanyokhaza.hu/hu/program/double-rise-2023/20230811
https://hagyomanyokhaza.hu/hu/program/double-rise-2023/20230812

Hagyományok Háza

Most

13:05, Frissítve: 13:18

Levéltári konferenciát tartottak Szabadkán

Levéltáraink nagyjai, szerepük, eredményeik és jelentőségük témában konferenciát tartottak a szabadkai Városházán. A szerbiai előadók mellett Magyarországról és Horvátországból is érkeztek szakemberek.

Népszerű

Október elsejétől érvényesek a nyugdíjas kártyák

Október elsejétől érvényesek az új nyugdíjas kártyák. Ezzel kapcsolatban ma újabb 16 intézménnyel írt alá szerződést a Köztársasági Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap. A kártya felmutatásával a nyugdíjasok kedvezményeket kaphatnak.

Újabb olcsóbb termékek a boltok polcain

Újabb 16 termékkel bővült a Jobb ár, vagyis a Bolja cena akció listája. Mától így már összesen 36 árucikket vásárolhatunk olcsóbban a programban résztvevő boltokban.