Ugrás a tartalomra

Elkezdődött a Synergy Fesztivál Újvidéken

2019.11.19
18:25
2019.11.20
15:47
Forrás
Pannon RTV
A kisebbségi színházakat felvonultató nemzetközi rendezvényt harmadik alkalommal szervezte meg az Újvidéki Színház. A fesztivál november 28-ig tart. A közönség 10 előadást tekinthet meg.

A fesztiválon bemutatkozik a marosvásárhelyi magyar és a budapesti szerb színház is. Olaszországból egy német társulat vesz részt a rendezvényen. Venczel Valentin, igazgató, Újvidéki Színház: „Ezek mellett nagy érdeklődéssel várom az iráni török színházat, a zágrábi roma színházat, egy együttest Szlovéniából, Ptujból, amely ugyan nem kisebbségi nyelven játszik, viszont az a tematika amit nekünk ide elhoz és színpadilag feldolgoz nagyon is érinti a fesztiválunk alapeszméjét, az pedig a kisebbségi lét, a kisebbségi érzet, az el- és befogadás nehézségei.”

A fesztivál megnyitóünnepségén a szerbiai Kal roma zenekar koncertjét élvezhette a közönség. Dragan Ristić, a Kal zenekar frontembere: „Rock'n'roma. A közönségünk így nevezte el ezt a zenét, amit játszunk. Energikus zene. Amit most láttak, az egy adaptált forma, a fellépésünket a színházhoz igazítottuk. Nagyon energikus zene, van benne rock, swing és punk is, ez mind a részünket képezi.”

Németországból egy berlini székhelyű többnemzetiségű társulat érkezett a rendezvényre. Két előadást is bemutatnak, amelyeket a lengyel számazású Monika Dobrowlanska rendezett. „Német, lengyel és japán színészeink is vannak. Egy színészünk üzbegisztáni, de zsidó felmenői is vannak. Néha orosz és fehérorosz színészek is részt vesznek az előadásokban. Ez tényleg egy vegyes társulat. A produkcióktól is függ, kiket szerepeltetünk.”

Az előadásokra a belépőjegyek 400 dinárba kerülnek, a kedvezményes csomag ára pedig 3000 dinár.

Kapcsolódó tartalmak

Most

12:58, Frissítve: 13:04

Az egész ország az áldozatokra emlékezik

Egy évvel a belgrádi iskolai lövöldözés után az egész ország megemlékezett az áldozatokról. A televízió és rádióműsorok reggel 8:41 perckor megszakították a sugárzást, és egy perces néha csenddel tisztelegtek a lövöldözésben elhunytak emléke előtt.
09:15, Frissítve: 09:25

A Leverkusen tovább menetel

A Bayer Leverkusen magabiztosan nyerte az AS Róma elleni Európa Liga elődöntő első mérkőzését. A Marseille és az Atalanta döntetlen.
07:48, Frissítve: 11:31

Egy éve történt a belgrádi iskolai mészárlás

Egy évvel ezelőtt, 2023. május 3-án gyászba borult Szerbia. Ezen a napon történt ugyanis az az iskolai lövöldözés a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában, amelyben 9 gyermek és egy felnőtt vesztette életét.
07:23

Ortodox nagypéntek van

A hívek ma Jézus kereszthalálára emlékeznek, ez a legszomorúbb nap az egyházi évben. Szigorú böjti nap azok számára, akik a Julianus-naptárt követik.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.