Ugrás a tartalomra

Szerbia a jövőben is partnere lesz az EU-nak a migráció kérdésében

2019.11.19
21:26
2019.11.19
21:34
A szerb államtitkár hangsúlyozta, az elmúlt időszakban Szerbián nem volt akkora migrációs nyomás, mint amikor az a csúcspontját élte, amikor több mint egymillió migráns haladt át az országon.

Biljana Popović Ivković a szerb belügyminisztérium államtitkára a miniszteri fórumon Szkopjéban azt mondta, Szerbia a jövőben is megbízható és hiteles partnere lesz az Európai Uniónak a migráció kérdésében. Szerbia a saját határainak védelme mellett az EU külső határait is védi – fogalmazott az államtitkár. Az ország hangsúlyt fektet emellett a migránsok csempészésének és a munkaerő kizsákmányolásának a megakadályozására is – tette hozzá. 

Idén január elsejétől november 18-ig 12374 migránsról szereztek tudomást, közülük 11249-en kértek menedéket, 1125 személy ellen pedig szabálysértési eljárást indítottak. Ugyanebben az időszakban 17050 személyt akadályoztak meg abban, hogy illegálisan átlépjék a határt, közülük 4461-et fogtak el illegális határátlépés közben. Szerbia területén jelenleg mintegy négyezer migráns tartózkodik a befogadóközpontokban. Idén két új befogadóközpontot létesítettek Dimitrovgradban és Zichyfalván, ezzel 200 fővel több személyt tudnak elhelyezni. 

Biljana Popović Ivković kiemelte, a reformokat nem csak az uniós csatlakozás miatt hajtják végre az országban, hanem azért is, hogy rendezettebb és modernebb országot teremtsenek – áll a belügyminisztérium szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

migráció
migráns
határvédelem

Most

16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.
15:24

Kinek a tojása a legkeményebb?

34. alkalommal tartották meg a tojástörő világbajnokságot Mokrinban. A rendezvényt minden évben az ortodox húsvét napján tartják, ahova nem csak Szerbiából, hanem a világ több pontjáról is érkeznek résztvevők.
11:27, Frissítve: 16:09

Húsvéti liturgia Belgrádban

Az ünnepi liturgiát Porfirije szerb pátriárka felkérésére Aleksej püspöki méltóság szolgáltatta a belgrádi Szent Száva-templomban.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.