Ugrás a tartalomra

A nemzeti nevelés helye és szerepe az oktatásban

2019.11.22
07:29
2019.11.22
17:56
Forrás
Pannon RTV
A nemzeti nevelés helye és szerepe az oktatásban címmel tartott előadást tegnap este a VM4K-ban Fizel Natasa szegedi neveléstörténész, egyetemi adjunktus.

Előadása során a XIX. század elejétől az 1950-es évekig követte végig a nemzeti nevelés kialakulását, fejlődését és fordulópontjait. Az előadó kiemelte, hogy valódi fordulópontnak és igazi magyar népoktatási törvénynek az Osztrák Magyar Monarchia idején meghozott 1868-as Eötvös-féle népoktatási törvényt tartja, mely létrehoz egy új iskolatípust, a polgári iskolát. Akkor jelenik meg ugyanis először a magyar iskolarendszerben egy olyan iskolatípus, mely kifejezetten a nemzeti nevelést kell, hogy szolgálja.

Dr. Fizel Natasa, neveléstörténész, egyetemi adjunktus, Szeged: „Ez egészen 1947-ig egészen jól működik, aztán a népi demokrácia korában ez eléggé visszaesik, ez a fajta törekvés. Már nem a nemzeti nevelés lesz az elsődleges. A hatvanas-hetvenes évektől már lesz enyhülés, de a következő fordulópont a rendszerváltás, amikortól egyáltalán újra lehet gondolkozni a nevelés tartalmáról. Azt gondolom, hogy a legutolsó pedig a 2012-es nemzeti alaptanterv, ami nagyon erősen és nagyon kifejezetten, nyomatékkal beszél a nemzeti nevelés fontosságáról.”

Szabadka
VM4K
nemzeti nevelés

Most

07:31, Frissítve: 07:36

Tankok törtek be Rafah területére

Néhány órája megindult Izrael szárazföldi hadművelete, helyszíni jelentések szerint legalább egy izraeli gépesített zászlóalj behatolt a Gázai övezet déli részébe.
19:37, Frissítve: 07:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.