Ugrás a tartalomra

Trump részt akar venni az impeachment-eljárás szenátusi perében

2019.11.22
11:30
Forrás
MTI
Donald Trump amerikai elnök részt akar venni az ellene indítandó impeachment-eljárás szenátusi perében - jelentette be Hogan Gidley, a Fehér Ház szóvivője csütörtök este kiadott közleményében.

Az amerikai elnökök alkotmányos elmozdítását célzó eljárás (impeachment) két szakaszból áll: a képviselőház indítja el az eljárást - ha megalapozottnak tartja -, majd az a szenátusba kerül, ahol szabályos igazságügyi pert folytatnak le. Ennek végén születik meg a döntés az elnök felmentéséről vagy ennek elutasításáról.

"Az elnök azért akar részt venni a szenátusi perben, mert (a kétkamarás törvényhozásban) egyértelműen egyedül ettől a kamarától számíthat tisztességes és az alkotmánynak megfelelő eljárásra" - olvasható a közleményben. A szóvivő hozzáfűzte: "arra számítunk, hogy végre meghallgathatjuk azokat a tanúvallomásokat, amelyek korábban elhangzottak, és azokét is, akik valószínűsíthetően korrupció részesei, mint például Adam Schiff, Joe Biden, Hunter Biden, az úgynevezett kiszivárogtató, hogy csak néhányukat említsük".

Adam Schiff a demokrata többségű képviselőház hírszerzési bizottságának elnöke, ő irányítja a ház három bizottsága - a hírszerzési mellett a külügyi és az ellenőrzési - által közösen szervezett meghallgatásokat. Ezekkel készítik elő az elnök elleni impeachment-eljárást. A demokrata párti politikusok azt kifogásolják, hogy Trump júliusban egy Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott telefonbeszélgetésében felvetette neki: érdemes volna kivizsgáltatnia Joe Biden volt amerikai alelnöknek, egyúttal a demokraták egyik jelenlegi elnökjelölt-aspiránsának és fiának, Hunter Bidennek az ukrajnai üzleti ügyeit. Hunter Biden akkor lett a Burisma nevű ukrán gázcég igazgatósági tagja, amikor apja az Egyesült Államok alelnöke volt.

A demokraták feltételezése szerint Donald Trump a Bidenék elleni vizsgálatot szabta volna az Ukrajnának ígért katonai segély feltételéül. Elemzők azt mondják: az eddig elhangzott tanúvallomások nem igazolják egyértelműen ezt a feltételezést.

Donald Trump kezdettől fogva "boszorkányüldözésnek" nevezte az eljárás megindítására irányuló törekvést.

Adam Schiff a csütörtöki meghallgatások után - amelyek során két diplomata számolt be az általuk ismert tényekről, illetve véleményezte a kialakult helyzetet - úgy nyilatkozott, hogy a Trumpnak tulajdonított tettek "sokkal rosszabbak, mint amelyeket Nixon követett el".

Richard Nixon az 1970-es évek elején volt az Egyesült Államok elnöke, ellene szintén alkotmányos felmentési eljárást indítottak, de ő nem várta meg ennek végét, és 1974 nyarán lemondott.

Donald Trump
Amerikai Egyesült Államok
impeachment-eljárás
Fehér Ház

Most

20:54

Kiránduljunk a Fruška gorára!

A hétvégén a hagyományos Fruška gora-i maraton zajlott, pár nappal később pedig már a majálisra készülnek a Fruška Gora Nemzeti Parkban és más kirándulóhelyeken is Újvidék környékén.
19:49, Frissítve: 20:12

A muzslyai nyugdíjasok majálisozása

Muzslyán két nyugdíjas egyesület működik. Együtt több mint háromszáz tagjuk van és közös otthonuk az egyik legmozgalmasabb hely Muzslyán. Így lesz ez május elsején is. Az előkészületek már ma délután elkezdődtek.
18:04, Frissítve: 19:36

Május elsején lép pályára a Spartacus

A pancsovai Železničart fogadja a szabadkai Spartacus labdarúgó klub a szerbiai labdarúgó szuperliga 33. fordulójában. A mérkőzés este fél hétkor kezdődik a Városi Stadionon.
17:40, Frissítve: 17:53

Aki bús szívvel énekelt

Ötven éve, harminc éves korában hunyt el az egyik legnagyobb és legtehetségesebb magyar énekes: Szécsi Pál.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.