Ugrás a tartalomra

Sakkjátszótér - Komplex Képességfejlesztő Program

2019.11.23
13:59
2019.11.23
16:23
Forrás
Pannon RTV
Sakkal fűszerezett kurzuson vett részt 10 intézmény mintegy 30 vajdasági óvodapedagógusa a magyarkanizsai Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központban.

A Sakkjátszótér Komplex Képességfejlesztő Program során a pedagógusok megismerhették, majd a későbbiekben a kisgyermekkori nevelés során eredményesen alkalmazhatják mindazokat a módszertani megoldásokat, amelyek a kiváló sakkozó, Polgár Judit nevéhez köthetők.

A képzés során az óvodapedagógusok nem a hagyományos sakkoktatást, hanem a sakk szabályaival és eszközrendszerével egy játékfolyam keretében sajátították el azokat a képességeket, amelyeket a mindennapi életben és az oktatásban is tudnak majd használni. A gyerekeknél ez a módszertan a tájékozódást, a logikát, a memóriát és a figyelmet is egyaránt fejleszti.

Farkas Andrea, koordinátor, Sakkjátszótér Komplex Képességfejlesztő Program: „Azok a gyerekek, akik ebben a programban részt vesznek, aztán majd nagyon jól tudják az irányokat, például az iskolában, a mindennapi életben, az utcán való tájékozódásban is hasznosítani. Nagyon jól fejleszti a sakk a logikai képességeket, a memóriát, a figyelmet és a koncentrációt, de mi olyan elemeket is beépítettünk ebbe a programba, amelyek igazából az érzelmi, vagy a szociális képességeket, illetve meglepő módon az anyanyelvi képességeket is fejleszti.”

A képzésen résztvevő intézmények egy egymillió forint értékű Sakkjátszótér alap eszközcsomagot is kaptak, amely egyrészt játékos formában ismerteti és szeretteti meg a sakkjátékot a gyerekekkel, másrészt pedig módszertani anyagokat tartalmaz az óvodapedagógusok részére. Vajdaságba a Magyar Nemzeti Tanács közreműködésével jutott el a program és Jerasz Anikó, a Végrehajtó Bizottság elnöke, köszöntötte a résztvevőket.

Jerasz Anikó, elnök, Végrehajtó Bizottság, Magyar Nemzeti Tanács: „Köztudott, hogy a sakk készségfejlesztő játék, a gyermekek logikai, illetve kreatív gondolkodását fejleszti, és azok az óvodapedagógusok, akik a mai napon részesei lesznek a továbbképzésnek, biztos vagyok benne, hogy a későbbiek során élménydús, kreatív, kalandokkal teli foglalkozásokat tudnak majd tartani a gyerekeknek.”

Az esemény a Vajdasági Pedagógiai Intézet által akkreditált képzésnek minősül, amelyet a Magyar Nemzeti Tanács mellett, a magyar kormány támogat.

Polgár Judit
Magyarkanizsa
Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központ
Magyar Nemzeti Tanács
Jerasz Anikó

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:54

Kiránduljunk a Fruška gorára!

A hétvégén a hagyományos Fruška gora-i maraton zajlott, pár nappal később pedig már a majálisra készülnek a Fruška Gora Nemzeti Parkban és más kirándulóhelyeken is Újvidék környékén.
19:49, Frissítve: 20:12

A muzslyai nyugdíjasok majálisozása

Muzslyán két nyugdíjas egyesület működik. Együtt több mint háromszáz tagjuk van és közös otthonuk az egyik legmozgalmasabb hely Muzslyán. Így lesz ez május elsején is. Az előkészületek már ma délután elkezdődtek.
18:04, Frissítve: 19:36

Május elsején lép pályára a Spartacus

A pancsovai Železničart fogadja a szabadkai Spartacus labdarúgó klub a szerbiai labdarúgó szuperliga 33. fordulójában. A mérkőzés este fél hétkor kezdődik a Városi Stadionon.
17:40, Frissítve: 17:53

Aki bús szívvel énekelt

Ötven éve, harminc éves korában hunyt el az egyik legnagyobb és legtehetségesebb magyar énekes: Szécsi Pál.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.