Ugrás a tartalomra

Kiemelt jelentőségű tartományi nap

2019.11.26
08:25
2019.11.26
16:19
Forrás
Pannon RTV
Az est folyamán átadták Vajdaság legrangosabb elismeréseit is.

Ünnepséget tartottak Újvidéken. Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke beszédében arról értekezett, hogy fontos, milyen Vajdaságot hagyunk az utánunk következő generációkra. Vajdaság tartós fejlesztéséhez való hozzájárulásért Miro Vuksanović akadémikust Mihajlo Pupin-díjban részesítették.

Az első világháború után, 1918. november 25-én tartották a szerbek a nagy nemzetgyűlésüket Újvidéken, amikor döntés született Bácska, Bánát és Baranya Szerb Királysághoz való csatolásáról. Ennek a napnak a jeles napok közé emeléséről tavaly nyáron döntött a Tartományi Képviselőház, ugyanakkor a tartományi jelentőségű dátumok közé emelte augusztus 20-át is, a magyar államalapítás ünnepét, Szent István napját. Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke beszédében három elvet emelt ki: szabadság, egyetemes jogok, előrehaladás. Igor Mirović, a Tartományi Kormány elnöke: „Vajdaság ma Szerbia része, ahol nem csak a szerbek számára, de a nemzeti kisebbségek, a nemzeti közösségek tagjai számára is biztosítva vannak az egyetemes jogok, az ezekre vonatkozó törvények által.”

Elődeink bölcsek és bátrak voltak, ezen értékek mentén alakították ki a mai Vajdaságot – jelentette ki Nikola Selaković, a köztársasági elnök főtitkára. Nikola Selaković, a köztársasági elnök főtitkára: „Ma a magyarok és a szerbek egymás mellett állnak. Segítjük egymást. Fenntartjuk kapcsolatainkat, közösen tekintünk a jövőbe. Együtt haladunk. Együtt harcolunk a keresztény Európáért és a közös értékekért.”

Az ünnepségen Miro Vuksanović akadémikust Vajdaság fejlesztéséhez való tartós hozzájárulásért Mihajlo Pupin-díjban részesítették. Vajda Attila kapta a Đorđe Natošević-díjat, az oktatás területén nyújtott kiemelkedő teljesítményért, Radulović Kinka Rita zongoraművészt pedig a Fehér Ferencről elnevezett díjjal tüntették ki.

Mia Strajin, a tartományi parlament tagja Milica Tomić elismerésben részesült, amelyet nemek közötti egyenjogúság terén végzett kimagasló tevékenységét ítélnek oda.

A sport terén a kosárlabdázó Nikola Jokić kapta a Momčilo Tapavicáról elnevezett kitüntetést, míg a Ljudevit Mičatek-díjat, amit az emberi és a kisebbségi jogok területén végzett kimagasló tevékenységért ítélnek oda, Igor Jurić, a Tijana Jurić Alapítvány elnöke kapta. Petar Matijević vállalkozó Lazar Dunđerski-díjban részesült.

tartomány
tartományi kormány
Igor Mirović

Most

13:46, Frissítve: 13:56

Elstartolt a strandszezon Újvidéken

Ez a strand az egyik legszebb és legrendezettebb strandnak számít a Duna teljes szerbiai szakaszán, amely számos lehetőséget kínál az idelátogatóknak. A szezonális belépőket mától lehet igényelni.
13:34, Frissítve: 13:42

Tornádó söpör végig az USA középső államain

Heves viharok söpörtek végig az Egyesült Államok középső részén kedden kora reggel, órákkal azután, hogy Oklahomában egy tornádó legalább egy ember halálát okozta és két település egy részét elpusztította.
12:54, Frissítve: 13:09

Biztonságosan két keréken

A biztonságos kerékpáros közlekedésre, valamint a biciklis sport népszerűsítésére hívták fel a figyelmet Szabadka főterén. A Figyelj, hogy lássanak, közlekedj kerékpárral megnevezésű program során általános iskolás gyerekek vehettek részt.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.