Ugrás a tartalomra

Átadták a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ diákotthonát Eszéken

2019.11.28
14:20
2019.11.28
19:10
Forrás
Pannon RTV
Az épület alapkövét tavaly októberben tették le. A húsz éve működő központ kétnyelvű óvodának, általános iskolának és középiskolának is helyet ad, diákotthona azonban eddig nem volt.

Rekord idő alatt épült meg a diákotthon - hangsúlyozta Andócsi János. A Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ igazgatója azt is aláhúzta, a modern kor igényeinek megfelelően megépített intézmény lehetővé teszi, hogy a különféle megyékből érkező diákok bentlakásos intézményben tanulhassanak magyar nyelven. Az épületben 26 szoba kapott helyet, ami 48 férőhelyet biztosít a diákoknak. Andócsi János kiemelte: „Újabb tartópillére a magyarságunknak, óvoda, általános iskola, középiskola és diákotthon egy intézményben belül egyedinek számít Horvátországban. Csak rajtunk múlik, hogy a diákotthont olyan élettel töltsük meg mint az elődeim tették az elmúlt két évtizedben a már meglévő intézményben.”

A horvát kormány több mint 1,3 millió euróval támogatta a diákotthon megépítését. Andrej Plenković beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy Horvátországban a becsült adatok szerint megközelítőleg 14 ezer magyar él, míg Magyarországon 26 ezer horvát kisebbséghez tartozó polgár van: „Számunkra az a legfontosabb, hogy mindkét közösség jól érezze magát Horvátországban és Magyarországon is, ez megerősíti helyzetüket, de az együttműködés a kisebbségi közösségek kommunikációja révén elősegíti az országaink kapcsolatait.”

Az átadón részt vett Orbán Viktor is. A magyar miniszterelnök köszönetett mondott a horvát kormánynak a beruházás támogatásáért. Hangsúlyozta, 80-100 évvel ezelőtt Szlavónia és Baranya megye a leggazdagabb részei közé tartoztak a két országnak. Azt is leszögezte, ha egyszer erre képesek voltak, azt miért ne tudnák megismételni újra: „Össze kell kapcsolni az országainkat. Ha a szélén maradunk és elszigeteltek maradunk sikertelenek leszünk. Ha Horvátország végre belép a schengeni övezetbe, amit teljes szívvel támogatunk, akkor az utolsó akadály is elhárul. Magyarország és Horvátország között szabad lesz az átjárás, szabadon áramolhat a kultúra, a sport, az üzlet, a politikai kapcsolatok.”

Ha ez bekövetkezik Horvátország és Magyarország, ismét a világ közepe irigyelt térsége lehet majd - tette hozzá Orbán Viktor. Szerinte, ha Horvátországnak és Magyarországnak még tíz évig nemzeti kormánya lesz, akkor egy egész más világot találhatnak majd itt.

A beszédeket követően ünnepélyesen átvágták a szalagot, majd megtekintették a diákotthont.

Orbán Viktor
Eszék
Andrej Plenković
Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ
Andócsi János

Most

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.