Ugrás a tartalomra

Oromhegyesen is „András zárja a hegedűt”

2019.11.30
13:57
2019.11.30
19:13
Forrás
Pannon RTV
András-napi sokadalmat és kocsonyafesztivált tartottak az oromhegyesi Faluházban.

A faluházban már szombat délelőtt nagyban folyt a munka. Kézműves- és gyermekfoglalkozásokkal, seprűkészítéssel és kirakodóvásárral is kedveskedtek a szervezők. A tóthfalusi asszonyok sem tétlenkedtek, kitömött és varrott télapókat készítettek a gyerekekkel.

Kálmán Bernadett, Tóthfalu: „Kivágtuk papírból a mintát, rárajzoljuk az anyagra, kivágják a gyerekek, megvarrják, kitömik. Ügyesek, vannak itt már kész munkák, a lányok nagyon ügyesen dolgoznak.”

Mintegy 100 kilogramm alapanyagból főztek kocsonyát a lelkes falubeli asszonyok, amiből a fesztiválon mindenkinek bőségesen jutott. Kalmár Eszter, a rendezvény egyik szervezője elmondta, a régi receptet követve, legalább öt órán át főzték idén is a kocsonyát.

Kalmár Eszter, szervező, Oromhegyes: „Régen a jó banyakemecébe betették reggel a hozzávalókat és este kitálalták. Ugye a jó kocsonyának legalább 5-6 óra hosszát kell, hogy főjön. Ezt a kocsonyát most nagy üstökben főztük meg, de így is hajnali négy órakor alágyújtottunk, felforrt és a felforrástól kezdve öt órán át főztük.”

A szervező Petőfi Sándor Művelődési Egyesület a hagyományokhoz híven idén is advent előtt egy nappal szervezte meg a fesztivált, ugyanis a népi mondás szerint András-napja a karácsony előtt utolsó nap, amikor mulatságot lehet tartani.

Koncz Lázár, elnök, Petőfi Sándor Művelődési Egyesület, Oromhegyes: „András-nap után már jön az adventi időszak, amikor már minden zajos mulatság, különösen régebben, tiltólistán volt. Sajnos ezt a mai világban már nem nagyon tartjuk be, de azért igyekszünk mi legalább, akik ebben tevékenykedünk, ebben a körben, ilyen formában ehhez igazítani a programjainkat.”

A rendezvényen a helyi színjátszó csoportok és a kis néptáncosok is színpadra léphettek.

András-nap
András-napi sokadalom
Oromhegyes
kocsonyafesztivál

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:52, Frissítve: 14:58

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.
11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.