Ugrás a tartalomra

Minősülni kívánó néptánccsoportok mutatkoztak be Újvidéken

2019.12.02
07:04
2024.03.19
08:49
Forrás
Pannon RTV
Négy vajdasági és egy anyaországi néptánccsoport vetélkedett tegnap a Néptáncosok Országos Bemutató Színpada keretein belül az Újvidéki Színházban.

Kiváló minősítésben a magyarkanizsai Ördögcsákja, a deszki Tiszavirág és a topolyai Cirkalom táncegyüttes részesült, továbbá jó minősítést kapott két szabadkai együttes: a Népkörben működő Róna táncegyüttes, valamint a Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület Szabadka táncegyüttese.

Savelin László, szervező, Topolya: „Vajdaságban a minősítő 1997-ben kezdődött. Kárpát-medencei szintű megmérettetés. A Martin György minősítő rendszerbe 97-ben lépett be Vajdaság. Azóta kétévente megszervezzük a versenyt.”

A táncosokat öt tagú szakmai zsűri értékelte. Az elérhető maximális pontszám 150. Ahhoz, hogy egy csoport elérje a minősítést legalább 100 pontot kell szereznie. A zsűri figyelembe veszi a látványt, a technikai felkészültséget, az előadás szerkesztését, és a dramaturgiát is.

Kádár Ignác, zsűritag, Veszprém, Magyarország: „Egy táncegyüttesben egy vezető ráadja a fejét, hogy egy minősítőn részt vegyen, nagyon nagy jelentősége van, hiszen összefogja a táncegyüttest. Hosszú hónapok, akár hosszú évek munkája az, hogy egy ilyen 30-45 perces produkció létrejöjjön, és azalatt a felkészülési idő alatt nagyot fejlődik az együttes, nagyon nagy összetartó ereje van. Ez mindenképpen fontos.”

A rendezvény társszervezője a Vajdasági Magyar Folkórközpont volt.

A Néptáncosok Országos Bemutatószínpadán a zsűri döntése alapján a topolyai Cirkalom táncegyüttes, a deszki Tiszavirág táncegyüttes és a magyarkanizsai Ördögcsáklya táncegyüttes kiválóan minősült, a szabadkai Róna és a Szabadka táncegyüttes jól minősült.

Néptáncosok Országos Bemutató Színpada
Újvidéki Színház
néptánccsoport
minősítő

Kapcsolódó tartalmak

Most

11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.