Ugrás a tartalomra

Befogadóközpontokba irányítják a migránsokat

2019.12.02
17:28
2020.04.19
18:47
Forrás
Pannon RTV
Az illetékesek mindent megtesznek annak érdekében, hogy a hideg idő beálltával a Vajdaság határ menti részein rekedt migránsokat valamelyik szerbiai befogadóközpontba irányítsák.

Magyarkanizsa község területéről, valamint Nyugat-Bácskából is fokozatosan eltűntek a folyók menti erdőkben és elhagyott épületekben megbúvó illegális bevándorlók.

Zomborban viszonylag nyugalom uralkodik, miután néhány nappal korábban buszokkal mintegy négyszáz illegális bevándorlót szállítottak át, a helyi lakosság nyomására, a preševói befogadóközpontba. Ezek a migránsok korábban a környékbeli erdőkben táboroztak, illetve az elhagyott épületekben. Jelenleg a zombori befogadóközpontban 112-en tartózkodnak, kizárólag családok.

Apatinra nem nehezedett akkora nyomás, mint Zomborra. A közeli Bácskerteshez tartozó, a Duna holtága és az élő folyó mentén húzódó partszakaszon hétvégi házak sokasága áll. Péter István, Apatin polgármesteri tanácsadója szerint ezek között sok az elhagyott, ezekben, és a vízparti erdőkben bújnak meg időnként a migránsok.

Péter István, polgármesteri tanácsadó, Apatin: „Hozzánk, akik eltévednek kisebb csoportokban, azok általában a horvát határt a Dunán keresztül célozzák meg, hiszen itt van, itt folyik a Duna.”

A migránsok csónakot lopva próbáltak a part túloldalára, Horvátországba átjutni. Pár nappal ezelőtt a Szerbiai Belügyminisztérium egy embercsempész bandát számolt fel, akik szervezetten hordták át a Dunán az illegális bevándorlókat - tette hozzá az apatini polgármesteri tanácsadó.

Az újvidéki Đorđe Selih évek óta a Duna holtágának partján húzódó víkendtelepen él. Azt mesélte: néhány napja, miközben a szomszédasszonyával kávézott, kiment, hogy elzavarja a portáján ólálkodó migránsokat. Azok pedig rátámadtak. A fejét több öltéssel varrták össze a kórházban: „Mondom, kimegyek, hogy azt a négyet kidobjam. Aztán látom, hogy a teraszon még 14-en vannak. Rendben, szép lassan kimentek. Aztán, mikor körülnéztem, hát voltak vagy hatvanan.”

Ambrus Ádám bácskertesi halász megmutatta stábunknak, hol bújtak meg az erdőben a migránsok, mielőtt a rendőrség begyűjtötte és elszállította őket. Azt mondta: sok hétvégi házba betörtek és elvitték a takarókat meg a meleg holmit: „A méhésznek összeszedték azokat a lencséket, kivették, zabáltak ott, és én mikor jöttem hozzá, az egyik ott baltával engem ott fenyegetett, az volt a kapunál, vigyázta őket, ezeket ott lent.”

Bár a rendőrség elszállította a migránsokat, időnként most is megjelennek kisebb csoportokban és nekivágnak a Dunának, hogy átjussanak a horvát oldalra - mesélte Ambrus Ádám.

A magyarországi Bácsszentgyörggyel határos nyugat-bácskai Rastina település temetője szinte a határkerítésig húzódik. A helyiek szerint ott is gyakran próbálnak meg átjutni a migránsok, a magyar oldalon viszont folyamatosan járőröznek a határrendőrök.

Zombor központjába egyetlen migránssal sem találkoztunk.

befogadóközpont
befogadóközpontok
Apatin
Zombor
migráns

Most

17:17, Frissítve: 17:30

Ma kiderül, kik vihetik haza az ajándékokat!

A Közügyek kérdésére csaknem ötszáz válasz érkezett Vajdaság szinte minden részéből. Mai műsorunkban kiderül, hogy ki csobbanhat a családjával Mórahalmon. Nézzék a 18 óra 10 perckor kezdődő műsorunkat.
16:02, Frissítve: 16:33

Fiáker szemlét tartottak Cserépalján

Huszonnyolcadik alkalommal szervezték meg a Cserépaljai Fiáker Szemlét. A Parádés Kocsik és Lovak Nemzetközi Szemléjére a dél-bánáti Cserépaljára egész Szerbia területéről érkeztek a lovas sport kedvelői.
13:46, Frissítve: 16:59

Elstartolt a strandszezon Újvidéken

Ez a strand az egyik legszebb és legrendezettebb strandnak számít a Duna teljes szerbiai szakaszán, amely számos lehetőséget kínál az idelátogatóknak. A szezonális belépőket mától lehet igényelni.
13:34, Frissítve: 13:42

Tornádó söpör végig az USA középső államain

Heves viharok söpörtek végig az Egyesült Államok középső részén kedden kora reggel, órákkal azután, hogy Oklahomában egy tornádó legalább egy ember halálát okozta és két település egy részét elpusztította.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.