Ugrás a tartalomra

Várhelyi Olivér: Mindkét tagjelölt országgal meg kell nyitni a csatlakozási tárgyalásokat jövő tavasszal

2019.12.04
20:51
2019.12.04
20:57
Forrás
MTI
A magyar bővítési biztos szerint a Nyugat-Balkán uniós integrációja Európa saját érdeke is.

Mindkét tagjelölt országgal, Albániával és Észak-Macedóniával is meg kell nyitni a csatlakozási tárgyalásokat még a Zágrábban, jövő májusban tervezett EU-Nyugat-Balkán csúcstalálkozó előtt - jelentette ki Várhelyi Olivér, a szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős magyar uniós biztos Brüsszelben, az Európai Parlament külügyi bizottságának ülésén szerdán. Várhelyi a nyugat-balkáni országok uniós integrációs folyamatáról folytatott ülésen hangsúlyozta, támogatni kell a Nyugat-Balkán országait uniós integrációs törekvéseikben, ugyanis ezek az országok Európa szívében találhatók. Mint mondta, a régió támogatása Európa saját érdeke is, ugyanis azzal mindenki nyer, ha a közvetlen szomszédságában található országok jólétben és biztonságban élnek, gazdaságaik erősek.

Azt hangsúlyozta, mivel a régió Európa része, az érintett országoknak hiteles uniós bővítéspolitikára van szükségük. Az unió által megkövetelt reformoknak látható hatással kell járniuk, amely egyebek mellett a jólét fokozását, munkalehetőségek teremtését, az életminőség javulását kell jelentenie.

Közölte, hogy az Európai Bizottság a jövő év első hónapjában terveket fog bemutatni arra vonatkozóan, hogyan kívánja gyorsítani a csatlakozási tárgyalásokat azok eredményességének fokozása, és az együttműködések erősítése érdekében. Kiemelte az is, hogy a régió minden országának már a csatlakozás előtt részesévé kell válnia a zöld megállapodásnak, a digitális menetrendnek, valamint a szállítás és az energiaáramlás szabad hálózatának.

Fontosnak nevezte, hogy az Európai Unió is felkészüljön az új tagországok befogadására, amint a feltételek teljesülnek. "Ameddig ezek az országok teljesítenek, az Európai Uniónak is teljesítenie kell" – fogalmazott.
Kiemelte továbbá, hogy a Nyugat-Balkán országai jól együttműködtek az unióval a migrációt érintően, de további segítségre szorulnak a folytatódó kihívások leküzdéséhez.

Várhelyi Olivér
bővítés
integráció
Észak-Macedónia
Albánia
Európai Parlament
Külügyi Bizottság
Nyugat-Balkán

Most

20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.
13:43, Frissítve: 16:32

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.
13:17, Frissítve: 15:45

Ma megalakul az új szerb kormány

A geopolitikai stabilitás megőrzése, infrastrukturális fejlesztések, az életszínvonal növelése, az EU-tagság felé vezető út és a katonai semlegesség - egyebek mellett ezeken dolgoznak majd az új szerb kormány tagjai a jövőben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.