Ugrás a tartalomra

Félmillió remeterák pusztult el a szeméttől

2019.12.10
13:54
Forrás
www.elobolygonk.hu
Több mint félmillió remeterák pusztulását okozták a műanyaghulladékok egy Ausztráliához tartozó távoli szigetcsoporton – állapították meg a kutatók.

A remeterákok, amelyek üres kagylóhéjakban élnek, bármilyen kis nyílással rendelkező műanyaghulladékot könnyen összetévesztenek egy „élhető” otthonnal, amely aztán csapdába ejti őket. A szakemberek az Indiai-óceánban elterülő, súlyosan szennyezett Kókusz-szigeteket tanulmányozva figyeltek fel arra, milyen sok elpusztult remeterák van a műanyaghulladékokban. Számításainak szerint több mint 500 ezer remeterák pusztult el a szigeteken amiatt, mert csapdába esett a műanyaghulladékokban, és további 60 ezer egyed veszett oda ugyanebből az okból a Henderson-szigeten. Ez egy szörnyű láncreakció: a remeterákoknak nincs saját héjuk. Amikor meghal egy egyed, kémiai jelet bocsát ki, ami odavonzza a többieket, jelezvén, hogy felszabadult egy ház, mire a műanyag csapdájába esik a másik rák is, amely szintén kibocsátja a kémiai jelet, hogy felszabadult egy ház, és így tovább. A remeterákok kulcsszerepet játszanak a trópusi környezetek egészségének megőrzésében, egyebek között a talaj megtermékenyítése és a törmelékkőzet eltávolítása révén, és fontos részei a tengeri ökoszisztémáknak is.

remeterák
elpusztul
műanyag
hulladek

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.
12:58, Frissítve: 16:12

Az egész ország az áldozatokra emlékezik

Egy évvel a belgrádi iskolai lövöldözés után az egész ország megemlékezett az áldozatokról. A televízió és rádióműsorok reggel 8:41 perckor megszakították a sugárzást, és egy perces néha csenddel tisztelegtek a lövöldözésben elhunytak emléke előtt.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.