Ugrás a tartalomra

Hertelendyfalván koncertezett a Kaláka együttes

2019.12.12
13:09
2019.12.12
18:40
Forrás
Pannon RTV
A helyiek számára az esemény kiváló bevezetés volt a karácsonyi ünnepkörbe. A szórványmagyarság esetében minden koncertnek, rendezvénynek különleges, közösségmegtartó szerepe van.

A hertelendyfalvai Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesületben a közönség szeretettel fogadta a négytagú, világhírű Kaláka együttes adventi koncertjét. A szórványban élő magyarság tagjainak különleges alkalom volt élőben hallgatni a magyar és más nemzetiségű karácsonyi népdalokat, régi egyházi énekeket és az együttes által megzenésített, különleges hangszerek kíséretében előadott verseket.

Györfi Sándor, zenetanár, Hertelendyfalva: „Tudva azt, hogy a Kaláka ilyen szép, tarka műsorokat állít össze, igazából nagy vágyam lett volna – vagy volt, hogy több gyerek itt legyen, több tanulóm itt legyen, több jövendőbeli tanulóm itt legyen, és kihasználja ezt a különleges és remélhetőleg nem egyedi, de ritkaságszámba menő alkalmat ahhoz, hogy megismerkedjenek a dalokkal.”

Az együttes amellett, hogy az anyaországban is folyamatosan koncertezik, igyekeznek a határon túli magyar közösségekhez is eljutni. Az együttes számára a gyerekekhez és felnőttekhez szóló koncertek ugyanolyan fontosak.

Gryllus Dániel, tag, Kaláka együttes: „A karácsony, az egy kivétel, mert ott nincsen korosztály. Karácsony gyereknek, felnőttnek ugyanúgy karácsony. Úgyhogy itt, ami karácsonyi dalokat énekeltünk, akkor kisgyerekek ugyanúgy be tudnak kapcsolódni, ahogy a felnőttek is. Ahogy az a karácsony esti ünnepen is van: hogyha valahol családban karácsonyoznak, lehet hogy az öregek kicsit már meghatottan nézik a gyerekeket. Ez egy közös, családi ünnep, korosztályfüggetlen.”

Az együttes több vajdasági településen is bemutatkozik. A koncertsorozat a Magyar Kormány jóvoltából valósult meg.

Kaláka
Hertelendyfalva

Most

15:24

Kinek a tojása a legkeményebb?

34. alkalommal tartották meg a tojástörő világbajnokságot Mokrinban. A rendezvényt minden évben az ortodox húsvét napján tartják, ahova nem csak Szerbiából, hanem a világ több pontjáról is érkeznek résztvevők.
11:27, Frissítve: 11:51

Húsvéti liturgia Belgrádban

Az ünnepi liturgiát Porfirije szerb pátriárka felkérésére Aleksej püspöki méltóság szolgáltatta a belgrádi Szent Száva-templomban.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.