Ugrás a tartalomra

Modern Folking Oromhegyesen

2019.12.13
13:15
2019.12.13
17:09
Forrás
Pannon RTV
Csaknem 80 általános iskolás felsős diák vett részt Oromhegyesen az első Modern Folking műhelymunkán, ahol a gyerekek hangszerbemutatón és énektanításon vettek részt.

Az esemény célja az volt, hogy a gyerekekkel megszerettessék a zenét, a népi kultúrát és a hangszereket. A nem mindennapi zeneórán a gyerekek többek között megtanulták milyen hangszer az a doromb és a tambura, valamint hogy mi a különbség az egyes furulyák között. A számos hangszer mellett pedig dalokat is felelevenítettek és az alapvető zenei ismeretüket is bővítették.
Pekla Kitti, tanuló: „Igazából az fogott meg a leginkább, hogy különböző kultúráknak megismerhettük, hogy milyen zenékre táncolnak például, akkor a szájhagyományt is átismételtük úgymond, illetve kis mondókákat úgymond énekelhettünk közösen.”

Az órán a gyerekek segítségére ebben Bakos Árpád zeneoktató, Balša Pešikan és Leonid Pilipović zenészek voltak. Bakos Árpád, zeneoktató: „Néhány fúvós hangszert hoztunk el, furulyákat, kis dorombot, ami ugye mindenkinek érdekes mert talán ritka hangszer, ritkán hallani főleg élőben, tambura, ami persze teljesen közismert a Vajdaságban és a koboz, ami ugye az én hangszerem, ami szintén nagyon ritka és kevesen játszanak rajta például Vajdaságban, Magyarországon már igen nagy reneszánszát éli most a koboz muzsika.”

Vígi László, a rendezvény szervezője kiemelte, az esemény célja az volt, hogy a gyerekekkel ilyen módon szerettessék meg többek között a népzenét. „A cél, hogy kilépjen a megszokott körökből ez az ilyen fajta tradicionális zeneoktatás, hangszerismertetés és hogy az ifjúsággal nagyon pici kortól, vagy általános iskolás kortól a diákok úgy ismerkedjenek meg a hangszerekkel, amely egyben szórakoztató, meseszerű és ez talán meg is szeretteti a diákokkal így a népzenét és a hagyományoz hangszereket. ”
Az esemény a Modern Folking projekt részeként egy IPA pályázat keretein belül a Wemsical Serbia Ifjúsági és Kulturális Egyesület szervezésében valósult meg.

Modern Folking
Oromhegyes
rendhagyó zeneóra

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.