Ugrás a tartalomra

Ötven fokosra izzik Ausztrália

2019.12.15
22:23
2024.03.19
08:49
Forrás
hirado.hu/MTI
Nyugat-Ausztráliában már napok óta negyven Celsius-fokos hőmérséklet uralkodik, miközben a térség legnépesebb települése és fővárosa, Perth környékén tovább terjednek a bozóttüzek.

A térségben 106 tűzfészket tartanak nyilván – közölték vasárnap a hatóságok.

Sydneyt, Ausztrália legnagyobb városát, Új-Dél-Wales állam fővárosát vasárnap is sűrű füst lepte el. Az extrém hőség miatt tovább romlik a légszennyezettség. A várost hetek óta ellepő füstszőnyeg miatt kedden a veszélyes fokozatnál tizenegyszeresen rosszabb volt a légszennyezettség mértéke.

Fotó: Tan/AP Photo/Rick Rycroft

A hétvégén Perth-ben 41 Celsius-fokos hőmérsékletet regisztráltak, a helyi meteorológiai intézet egy újabb hőhullámra figyelmeztetett az ország déli és nyugati vidékein. Az előrejelzés szerint a héten hőmérsékleti rekord várható, amivel megdől a jelenlegi legmagasabb, 50,7 Celsius-fokos rekord.

Eddig hat ember halt meg a kora októberben kezdődött bozóttüzekben, amelyek 724 épületet semmisítettek meg.

Ausztrália
Perth
Sidney
hőség
erdőtűz
bozóttűz

Most

18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.
17:58, Frissítve: 18:12

Hszi Csin-ping megérkezett Franciaországba

A kínai elnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására érkezett Párizsba, ugyanis a két ország 60 éve lépett diplomáciai kapcsolatba. Hszi Csin-ping franciaországi látogatása után Szerbiába és Magyarországra is ellátogat.
16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.
15:24, Frissítve: 17:44

Kinek a tojása a legkeményebb?

34. alkalommal tartották meg a tojástörő világbajnokságot Mokrinban. A rendezvényt minden évben az ortodox húsvét napján tartják, ahova nem csak Szerbiából, hanem a világ több pontjáról is érkeznek résztvevők.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.