Ugrás a tartalomra

Átadták a kopácsi Tangazdaság és Ifjúsági Központot

2019.12.19
14:29
2019.12.19
17:38
Forrás
Pannon RTV
Újabb, az egész Kárpát-medence magyarságát érintő beruházás valósult meg Magyarország támogatásával. A horvátországi Kopácson Potápi Árpád János avatta fel a helyi Tangazdaságot és Ifjúsági Központot.

A most átadott kopácsi Tangazdaság és Ifjúsági Központ a jövőben lehetőséget kínál arra, hogy az egész Kárpát-medencéből érkező diákok részére különféle diáktáborokat szervezzenek, csakúgy mint a horvátországi magyar pedagógusok részére szakmai továbbképzéseket. A tervek közt szerepel, hogy a jövőben a tangazdaság udvarában tanmedencét, illetve fóliasátrakat is létesítsenek.

Az ünnepélyes szalagátvágást követően a vendégek körbejárták az impozáns létesítményt. A házigazda szerepében a 2001-ben alapított Horvátországi Magyar Pedagógusok Fórumának elnöke kalauzolta Magyarország, Horvátország és a helyi politikum képviselőit. Csapó Nándor kiemelte: ez egy vegyes rendeltetésű épület. A magyarországi Nemzetpolitikai Államtitkárság éves tematikus programjai több éven keresztül lehetőséget biztosítottak egy olyan intézmény kialakítására, amely magába foglalja a tangazdasági tevékenységeket, a szakképzéseket, az óvodafejlesztést, a szülők és a gyermekek együttműködését.

Csapó Nándor, elnök, Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma: „Nem csak arról van szó, hogy diákok táboroztatása, szemlék, diákokkal való foglalkozás, vagy esetleg ugye a szakképzésen belül a szakács szak vagy a szállodaipari szak gyakorlati munkájának a biztosítása, hanem a továbbképzések mellett, tanügyi továbbképzések mellett a helyi közösségeknek is ha vannak különböző programjaik, óhajaik, akkor természetesen ezeknek a szervezeteknek is lehetőséget adunk arra, hogy az épületet használhassák.”

A kopácsi Tangazdaság és ifjúsági Központ megnyitóján jelen volt Jankovics Róbert, a horvát Szábor országgyűlési képviselője is. A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége mindent megtesz az itt élő kis magyar közösség érdekében, főleg az oktatás terén – mondta a szervezet elnöke.

Jankovics Róbert, elnök, Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége: „Egyik fontos szegmense, egyik fontos része ez a tangazdaság Kopácson, amely alkalmat ad majd arra, hogy a régi Dráva-szögi magyar hagyományokat, kultúrákat is megismerjék a magyar tanulók, magyar nyelven, és nem csak az itt élő magyar gyermekere gondolok, hanem az egész Kárpát-medencéből is.”

Potápi Árpád János magyar nemzetpolitikai államtitkár végigjárta a kopácsi ifjúsági központot, amelynek ötlete 2015-ben fogalmazódott meg, 2016-ban pedig már elkezdődtek a munkálatok. Elmondta, nagy öröm, hogy meg tudták venni a szomszédos telket is: „Körülbelül nyolcezer négyzetméter területen helyezkedik el itt ez a komplexum, ami egyben ifjúsági központ negyven szálláshellyel és a tangazdaság is a következő nyáron itt készül majd el, sátrakat állítanak, fóliasátrakat, ahol főleg a gyerekeket, fiatalokat fogják megtanítani arra, milyen is a hagyományos, ház melletti gazdaság, milyen növényeket lehet is termeszteni ezen a vidéken, hiszen Kopács és környéke a paprikatermesztésről híres.”

Potápi Árpád János hozzátette: a most megvalósult beruházás összértéke mintegy 180 millió forint, amit a magyar kormány biztosított.

Jankovics Róbert
Csapó Nándor
Horvátország
Kopács

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.