Ugrás a tartalomra

Megépülhet a Csantavérre és környékére tervezett szélerőműpark

2019.12.23
15:43
2020.02.10
19:00
Forrás
Pannon RTV
Többek között erről döntött ma a szabadkai Városi Képviselő-testület, elfogadták Szabadka Város 2020. évi költségvetését is.

A hatalmi képviselők a szélerőművek pozitív hozadékát emelték ki, az ellenzékiek pedig azt kritizálták, hogy már a VKT döntése előtt szerződéseket kötöttek meg a termelőkkel, illetve, hogy a tervezett szélerőművek túl közel lesznek a lakott területekhez. A mai ülésen elfogadták Szabadka Város 2020. évi költségvetését is. Ez mintegy 8,3 milliárd dinárt tesz ki. A Népszínház épületének befejezése, a zöld szökőkút újjáépítése és még számos fontos projekt pénzelésére különítettek el jelentős összegeket.

Most még csendes a csantavéri határ. A friss búzavetések éppen hogy kikeltek. Néhány éven belül azonban szélerőművek hada fog kinőni a földből. Ez Balassa Miklós csantavéri képviselő szerint jót fog hozni a falunak és Szabadka Városnak egyaránt: „75 kilométer kőutat ki fognak építeni, ami a nyári utakból lesz, tehát azt nem kell majd aszfaltozni. Azt majd tudják ugyanúgy használni a földművesek és a kivitelezők is azokat az utakat. Plusz még energiatakarékosság lesz majd és gazdasági oldala is lesz az egész programnak.”

A szélerőműpark csak néhány év múlva fog megvalósulni és bevételeket hozni a városi kasszába, azonban Szabadka Város 2020-as költségvetése így is jóval magasabb mint a korábbi években volt és jelentős beruházások valósulnak meg belőle.

Bogdan Laban, polgármester, Szabadka (SZHP): „A prioritások azok a beruházások, amelyeket már elkezdtünk. Elsősorban a színházról beszélek, az aqua- és wellness központról, illetve a zöld szökőkútról. De itt vannak a beruházások, amelynek projekttervei már készen állnak, illetve amelyeket jövőre azonnal megkezdhetünk. Ide tartozik a város szívében található homlokzatok felújítása is, amelyek az év végére elkészülnek.”

Az ellenzéki Szabadka Polgári Mozgalma nem szavazta meg a jövő évi költségvetést. Véleményük szerint túl magasra vannak tervezve a kiadások és a bevételek.

Maglai Jenő, önkormányzati frakcióvezető (SZPM): „Évről évre görgetik a projektumoknak a megvalósítását maguk előtt az önkormányzati vezetők. A színháznak a befejezése meg lett ígérve 2020-ra. Messze vagyunk ettől. A palicsi beruházás egyelőre áll. Azt is látjuk, hogy messze vagyunk attól. Ami megvalósult az egyedül a kerülőút, de azt is a köztársasági szervek valósították meg.”

A Vajdasági Magyar Szövetség támogatta a 2020-as büdzsét, mivel a város lakossága számára is fontos projektek valósulnak meg. A 8,3 milliárd dinárból mintegy 2,4 milliárd dinár beruházásokra jut.

Nágel János, önkormányzati frakcióvezető (VMSZ): „Ezek az eszközök lehetővé teszik a Szabadkai Népszínháznak a majdnem teljes befejezését, ami alapján lehetővé válik, hogy 2020 végén színházi előadások legyenek tartva a Szabadkai Népszínházban. Ezenkívül a zöld szökőkútnak is megtörténik az újjáépítése, ugyanakkor a környező épületeknek, három jelentős épületnek a homlokzata is felújításra kerül, és ennek eredményeként 2020 végén számításaink szerint Szabadkának egy teljesen új felújított központja lesz.”


A Városi Képviselő-testület 42 igen és 6 nem szavazattal elfogadta Szabadka Város 2020-as költségvetését. A szélerőműpark kiépítését 39-4 arányban fogadták el a képviselők.

Szabadkai VKT
Bogdan Laban
Maglai Jenő
Nágel János
Balassa Miklós
Szabadka

Most

07:31, Frissítve: 07:36

Tankok törtek be Rafah területére

Néhány órája megindult Izrael szárazföldi hadművelete, helyszíni jelentések szerint legalább egy izraeli gépesített zászlóalj behatolt a Gázai övezet déli részébe.
19:37, Frissítve: 07:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.