Ugrás a tartalomra

Karácsony második napja van

2019.12.26
08:01
2020.03.15
10:23
Forrás
Pannon RTV
December 26-dika van, karácsony másnapja, Szent István napja van.

A magyar népszokások szerint a férfiak ilyenkor felköszöntik a falu Istvánjait és elkezdik a regölést is, ami karácsonyi és újévi köszöntés. A hiedelmek szerint egészség- és termésvarázsló nap van ma.
A magyar népszokások szerint a férfiak karácsony másnapján felköszöntik a falu Istvánjait és elkezdik a regölést is. A regölés a karácsonyi és újévi köszöntés. István napjától újévig, néhány területen vízkeresztig regöltek a legények vagy a felnőtt férfiak. A faluban házról- házra járva bőséget, boldogságot kívántak a következő évre. A népszokás szerint István napján "istvánoltak", azaz felköszöntötték a névnapjukat ünnepelő barátokat, rokonokat és gazdákat. Sok helyen még mindig él a hagyomány, mert a Kárpát-medencében még mindig rendkívül gyakori az István név. A regösök a házhoz való megérkezéskor a házigazdától engedélyt kértek, hogy elmondhassák az éneket, ezután elmesélték a csodaszarvas legendáját. Jókívánságokat adtak át a háziaknak és adományokat kértek. December 26-án nem Szent István királyt ünnepeljük, névadó szentjét István diakónust, aki az egyház első vértanúja volt.

A hiedelmek szerint egészség- és termésvarázsló nap van ma, ha szép idő van, jó termés lesz. Ha zúzmarásak a fák, de később kisüt a nap, akkor sok makk terem a jövő esztendőben.

karácsony
Szent István
Szent István napja

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.