Ugrás a tartalomra

Így néz ki a teljes Y-elágazás

2019.12.27
15:38
2019.12.27
18:00
Forrás
Pannon RTV
Az Y-elágazás teljes hossza 24 kilométer. Szabadka déli autópálya-lejárójánál kezdődik, és a már korábban elkészült topolyai utat a zombori úttal összekötő szakaszhoz csatlakozik.

Stábunk a forgalomba helyezést követően járta be ma az átadott autóutat. Megnyitották a forgalom előtt az Y-elágazást. A végső szakaszát itt a kelebiai határátkelőhelynél lévő körforgalomnál alakították ki.

A személy- illetve teherforgalom számára biztosít kerülőt a határátkelő felé, illetve összeköti azt a Szabadka-Újvidék autópályával is. Ezzel is tehermentesítve a várost a jelentős mennyiségű gépjárműforgalom alól. A szabadkai kerülőutat csaknem harminc éve kezdték el építeni, a munkálatok azonban évtizedekig stagnáltak. Az elmúlt három évben viszont felgyorsultak az események. Több szakaszban építették ki a kerülőutat. 2017-ben 6,5 kilométernyi utat adták át, ezt követően tavaly továbbá 5,5 kilométernyit. A most átadott 12 kilométer hosszú útszakasz a zombori úton lévő körforgalomnál ér véget. Könnyű eljutási lehetőséget biztosítva a teherforgalomnak a kisbajmoki ipari parkba is.

Most fellélegezhetnek a kelebiaiak, de a szabadkaiak is. Deák Szabolcs a határhoz közel lakik. Szabadkára 15-20 perc alatt jutott be. Most azt reméli ezt a távot az új útszakasznak köszönhetően jelentősen rövidebb idő alatt teheti meg. Használni fogjuk biztosan. Könnyebb lesz a piacig is elmenni, be a városig. Újvidékre, a pályára. 5 perc a város, így meg 15-20 perc volt. Nagy torlódások voltak.
Kelebián egyébként eddig az is nagy gondot jelentett, hogy a faluban rendszeresen feltorlódtak a határátkelésre várakozó kamionok. A helyiek most abban bíznak, hogy ez a probléma végérvényesen megszűnik. Hegedűs Attila: Nagyon nagy volt a forgalom. Kamionok, meg végül is az összes vendégmunkás, aki megy kifelé az országból az itt ment el előttünk. Sőt, még a gyereket se merem őrizet nélkül az utcára kiengedni. Nekem ez nagyon tetszik, úgyhogy nagyon pozitív.
A jövő évi köztársasági költségvetésben további 500 millió dinár van elkülönítve az Y-ág fejlesztésére. Ebből egyebek között két felüljárót építenek ki a mélykúti és a pacséri úton a mezőgazdasági termelők számára. A most átadott szakaszon egyébként a legnagyobb megengedett sebesség 100 kilométer óránként.

teljes út
Y-elágazás
autópálya-lejáró

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:52, Frissítve: 14:58

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.
11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.