Ugrás a tartalomra

Ismét sárga a csapvíz Nagybecsekereken

2019.12.30
17:49
2019.12.30
17:55
Forrás
Pannon RTV
Három és fél hónap után, pénteken ismét leállította a próbaüzemeltetést a nagybecskereki vízgyár. A vizet azóta a Városi Vízművek biztosítja, a csapvíz pedig újra sárgás színű lett.

Čedomir Janjić polgármester mára bejelentett évértékelő sajtótájékoztatónak az egyik fő témája valószínűleg Nagybecskerek ivóvíz-ellátása lett volna. Ugyanis folyamatosan halogatják a vízgyár hivatalos üzembe helyezését, pénteken pedig ismét leállt a próbaüzemeltetése is. Az évértékelőt azonban az utolsó pillanatban indokolás nélkül lemondták.

Aleksandar Marton, önkormányzati képviselő, VSZL, Nagybecskerek: „A minimum, amit megtehet a városi hatalom az, hogy mindannyian benyújtják a lemondásukat, hiszen ez szégyenteljes, amit tesznek. Ezt természetesen a Városi Képviselő-testület előtt kell, hogy megtegyék. Előtte pedig a képviselőknek és a közvéleménynek tájékoztatást kell adni arról, hogy valójában mi is történik a nagybecskereki vízzel.”

A Városi Vízművek közleménye szerint a vízgyár leállítására azért került sor, mert nem biztosított olyan minőségű ivóvizet, amely megfelelne az előírt követelményeknek.

Siniša Gajin, sajtófelelős, Városi Vízművek, Nagybecskerek: „Amikor majd a vízgyár az előírásoknak megfelelő és a szerződésbe foglalt minőségű vizet biztosít, attól kezdve a város vízellátását újból rájuk bízzuk. Addig viszont a Városi Vízművek végzi ezt a feladatot. A vízellátás rendes, a nyomás a vezetékben stabil, de ki kell hangsúlyozni, hogy a vezetékes víz használata továbbra is tilos.”

A nagybecskereki vezetékes víz az elmúlt hónapokban ugyan jobbnak látszott, ennek ellenére az emberek többsége a palackozott víznél maradt. A bizalmatlanság fő oka az, hogy a víz minőségéről nincs hivatalos laboratóriumi kimutatás.

Dorogi Endre, Nagybecskerek: „Péntek óta természetesen szemmel láthatóan megváltozott a színe, megváltozott a szaga is. Annak ellenére, hogy furcsán hangzik, az a „régi, jó, becskereki víz” folyik megint a csapból.”

A magas arzéntartalom miatt a tartományi egészségügyi felügyelőség 2004. elején tiltotta be a vezetékes víz használatát Nagybecskereken.

Miroslav Samardžić, aktivista, Nagybecskereki Szociális Fórum: „Attól félek, hogy húsz év múlva is az lesz a hír, hogy Nagybecskerek még nem kapott egészséges ivóvizet. A legutóbbi próbálkozás egy notórius törvényszegő projektum volt, amely teljes technológiai melléfogás. A kezdettől tudni lehetett, ez a berendezés képtelen lesz a szabályoknak megfelelő és szükséges mennyiségű ivóvizet biztosítani.”

Becslések szerint az elmúlt másfél évtized alatt a nagybecskerekiek közel százmillió eurót költöttek palackozott víz vásárlására. Közben nem elhanyagolható azok száma, akik csapvizet fogyasztanak.

Nagybecskerek
vízgyár
Čedomir Janjić

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.
12:58, Frissítve: 16:12

Az egész ország az áldozatokra emlékezik

Egy évvel a belgrádi iskolai lövöldözés után az egész ország megemlékezett az áldozatokról. A televízió és rádióműsorok reggel 8:41 perckor megszakították a sugárzást, és egy perces néha csenddel tisztelegtek a lövöldözésben elhunytak emléke előtt.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.