Ugrás a tartalomra

Nagy változások várnak a tejtermelőkre

2020.01.01
19:09
2020.01.02
17:06
Forrás
Pannon RTV
A köztársasági mezőgazdasági minisztérium bejelentése szerint az idén a tejtermelőket várja a legnagyobb változás.

Ugyanis a nemzeti referencia laboratórium végzi majd a tej minőségének ellenőrzését, és szabja meg a kifizetendő összeget, továbbá a prémium értéke is változni fog. A gazdák attól tartanak, hogy az újításokat az ő zsebük sínyli meg a legjobban. Ugyanis a nemzeti referencia laboratórium végzi majd a tej minőségének ellenőrzését, és szabja meg a kifizetendő összeget, továbbá a prémium értéke is változni fog. A gazdák attól tartanak, hogy az újításokat az ő zsebük sínyli meg a legjobban.

Családi gazdasága van a kispiaci Kovács Gézának. Hetven tehenet tart, istállóátlaga 21-22 liter. Mindent megtesz a minőség és a tisztaság elérése érdekében, de tart attól, hogy a változásokkal még több kiadása lesz: „Nálunk egyelőre nincs gond, a zsír- és a fehérje tartalom is megvan, a szükségesnél kicsivel jobb is, a baktérium mennyiség, a mikrobiológia is jó, tehát mondhatjuk, hogy jó minőséget mér a tejgyár.”

Balassa Miklós csantavéri gazda évente kétmillió liter tejet szállít a gyárnak. Még kételyei vannak a nemzeti független laboratórium munkájával és a bevizsgált minták eredményeivel kapcsolatban. Tart attól, hogy az elemzés költségét a gazdaságokra írják: „Szerintünk ezt az államnak kellene fedezni, hogy ő finanszírozza ennek a szolgáltatását. Mondták, hogy biztosítanak erre eszközöket, amivel majd összeszedik a pontos minőséget, hogy megvan ki veheti a mintát, hogy az rendes, minőséges mintavétel legyen. Utána az kódrendszerrel megy, így a laborban nem tudják, hogy kié az az áru, állítólag. Ha úgy működik, mint külföldön, akkor jó lesz.”

Hatala Róbert zentagunarasi gazda a tejtermelésben látja a családi vállalkozás jövőjét. Igyekszik kihasználni a támogatási lehetőségeket a fejlesztéshez, hűtőházat szeretne építeni, mert így a termelt tej minőségesebb lehet: „A prémium kifizetése is ettől függ majd, hogy nézik majd a tejet. Négy dinártól 12 dinárig lesz majd a prémiumra, hogy ez most a termelőknek mennyire lesz jó, még nem tudjuk. Úgy nyilatkoztak, hogy házhoz fog jönni a laboratórium, és háznál fogják ellenőrizni a tejeket. És a minőségtől függően fogjuk kapni a prémiumot. Hogy most a kistermelőknek, akik kannákban hordják, miként fog történni, még nem tudják.”

Az még nem körvonalazódott, hogy a nyers tej minőségellenőrzése milyen paraméterekre vonatkozik, és hogy a prémium meghatározása milyen osztályokba sorolja a tejet.

tej
marha
mezőgazdasági minisztérium

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.