Ugrás a tartalomra

Áder János: Mindannyiunk felelőssége a teremtett világ megőrzése

2020.01.01
01:06
2024.03.19
08:49
Forrás
MTI
Nincs teljes, egészséges emberi élet a természet egészsége, teljessége nélkül - mondta a magyar köztársasági elnök a közszolgálati televízióban elhangzott újévi köszöntőjében.

Áder János mindannyiunk személyes felelősségének nevezte a teremtett világ megőrzését, és nemzeti közmegegyezést szorgalmazott a kérdésben. Észre kellene venni, hogy ha bajban van a természet, annak részeként az emberiség is bajban van - figyelmeztetett a magyar államfő. Ezért nem a természetet, hanem a saját természetünket kell legyőzni - fűzte hozzá. Áder János a klímaváltozás magyarországi hatásairól szólva kiszáradó patakokról, őshonos növények eltűnéséről, beéretlenül megperzselődő termésről beszélt, mondván: a pannon táj sem mentes a változások következményeitől, ami befolyásolja életünket, jövőnket. A káros hatások útlevél nélkül közlekednek az egész Földön - fogalmazott, hangsúlyozva: a légkör közös, a vizeink egymásba folynak.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

A magyar államfő Petőfi Sándort, Radnóti Miklóst, Szabó Magdát és Kányádi Sándort idézve szólt a szülőföld szépségeiről és megóvásának szükségességéről, majd úgy ítélte meg: ma már az a kérdés: lesz-e még ez a táj ugyanígy hazája az utánunk jövőknek. Meg tudjuk-e őrizni és továbbadni úgy, ahogy kaptuk? Lesz-e ugyanolyan tápláló terménye és a terménynek ismerős íze? Vagy a jelenlegi lesz az a nemzedék, amely - alig egyetlen emberöltő alatt - elherdálja évezredes, évmilliós örökségét? - sorolta a kérdéseket a magyar köztársasági elnök.

Áder János újévi köszöntőjét ezúttal is Weisz Fanni esélyegyenlőségi aktivista fordította jelnyelvre a siket és nagyothalló nézők számára.

Áder János
államelnök
köszöntő
újévi

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.