Ugrás a tartalomra

Dačić: Koszovó elismerésének folyamata teljesen leállt

2020.01.02
16:44
Forrás
Szerbiai RTV
Ha valaki megállapodásra szeretne jutni, azt kizárólag Szerbia bevonásával érheti el - nyilatkozta a Kosovo Online portálnak Ivica Dačić.

A szerb külügyminiszter kifejtette: az ország nem tekint külön államként Koszovóra, de azt szeretné, ha rendeződne a viszony Belgrád és Pristina között. Szerbia ennek érdekében még egy mini Schengen létrehozását is szorgalmazta, hogy elgördüljön minden akadály, ami gátolhatná az együttműködést. Koszovó pedig ennek ellenére továbbra sem szüntette meg a szerb termékekre is kirótt 100 százalékos vámot. A tárcavezető kiemelte: bárminemű kompromisszumos megállapodás is szülessen, azt az ENSZ Biztonsági tanácsának kell jóváhagynia. Annak idején a szervezet minden egyes ülésén elhangzott, hogy a tagok ismerjék el Koszovó függetlenségét, ez pedig nem zavarta Szerbiát - mondta. Megjegyezte azt is, hogy 113-ról 93-ra csökkent az ENSZ azon államainak száma, amelyek elismerik Koszovó függetlenségét. 95 olyan ország van, amely nem ismeri el Koszovót. Ez a politikus szerint azért lehetséges, mert sok olyan állam van, amelynek megvan a maga ,,Koszovója'' - tette hozzá Ivica Dačić.

Ivica Dačić
biztonsági tanács
függetlenség
elismer

Most

20:56

Palicson is hódított a Semmelweis

Meghódította a mozikat Magyarországon a Semmelweis című film, erről tanúskodnak a magyar Nemzeti Filmintézet által még idén február közepén nyilvánosságra hozott adatok.
19:17, Frissítve: 19:24

Arany János-érmet kapott Takács Márta

A Magyar Tudományos Akadémia 197. közgyűlésén, Budapesten a külhoni magyar kutatók munkáját elismerő Arany János-érmet vehetett át dr. Takács Márta, a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar rendes egyetemi tanára.
16:43, Frissítve: 18:02

Amikor a bánáti szívósság sző nagy terveket

A majdányi régészeti lelőhelyet, a Dr. Batthyány-Strattmann László Művelődési Egyesület székházát, a törökkanizsai könyvtár épületét és az 1858-ban épült Szent György-plébániatemplomot tekintették meg a VMSZ politikusai.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.