Ugrás a tartalomra

Már elérhető a nagyszülői gyed Magyarországon

2020.01.03
15:48
Forrás
MTI
Január elsejétől elérhető a nagyszülői gyermekgondozási díj, a gyed, amelynek maximális összege valamivel több mint 225 ezer forint.

A teljesen új családtámogatási lehetőséget olyan még dolgozó, nem nyugdíjas nagyszülők igényelhetik, akik - gyermekük helyett - átvennék az unokák napközbeni ellátásának feladatait. Így az egyébként az anyának vagy apának járó gyedet az ellátást a szülők otthonában végző nagyszülő kaphatja meg. A magyar központi költségvetésben idén erre a célra 1,3 milliárd forint áll rendelkezésre. A juttatást egyszerre csak az egyik nagyszülő veheti fel, de akár több unoka után is.

A nagyszülőnek az unoka megszületését megelőző két éven belül egy év munkaviszonyt kell igazolnia, a két szülőnek pedig - egyedülálló szülő esetében a gondozást végző anyának vagy apának - kereső tevékenységet kell folytatnia.

A szülőknek írásban kell nyilatkozniuk arról, hogy a gyedet a nagyszülő kapja, aki ez alatt nem dolgozhat és nem is lehet nyugdíjas. A gyermeket ebben az időszakban nem lehet bölcsődében, óvodában elhelyezni.

A gyermek után más nem kaphat a gyermekgondozást segítő ellátást, és a szülők másik gyermekük után sem részesülhetnek gyermekgondozási ellátásban. Aktív korú nagyszülők esetében az unokák gondozása szolgálati időtartamnak számít.

A nagyszülők foglalkoztatójuknak kell, hogy benyújtsák a kérelmet, vállalkozóknak és őstermelőknek a járási kormányhivatalokhoz kell fordulniuk. Az igénylés további részletei és az ahhoz szükséges nyomtatvány elérhető a Magyar Államkincstár (MÁK) honlapján.

nagyszülői gyed
gyed
gyermekgondozási díj
családtámogatás

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.
12:58, Frissítve: 16:12

Az egész ország az áldozatokra emlékezik

Egy évvel a belgrádi iskolai lövöldözés után az egész ország megemlékezett az áldozatokról. A televízió és rádióműsorok reggel 8:41 perckor megszakították a sugárzást, és egy perces néha csenddel tisztelegtek a lövöldözésben elhunytak emléke előtt.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.