Ugrás a tartalomra

Az 1942-es razzia áldozataira emlékeztek Óbecsén

2020.01.03
17:39
2020.01.03
19:13
Forrás
Pannon RTV
A Szent György ortodox templomban celebrált szentmise után a főtéren beszédekkel és koszorúzással hajtottak fejet a megjelentek az ártatlan áldozatok emléke előtt.

Óbecsén a Szent György ortodox templomban szentmisével kezdődött az 1942-es dél-bácskai razzia áldozatainak emlékére szervezett központi megemlékezés. A misét követően Isak Asiel szerbiai főrabbi a főtéren mondott kaddis-imát a halottakért: „A gonosz lesben áll, az igazság törékeny, és nekünk arra kell törekednünk, hogy emberségesek maradjunk.”

Dragan Tošić, Óbecse polgármestere beszédében emlékeztetett arra, hogy 1942 januárjában a magyar fasiszták kivégzései során mintegy 4000 ártatlan szerb, zsidó és roma áldozat vesztette életét a térségben. Kiemelte: „Mindezek az áldozatok a történelmünk és a városunk részei, ahol békében és egyetértésben élnek különböző vallású és nemzetiségű emberek. Soha nem fogjuk elfelejteni történelmünk egyik legfájdalmasabb fejezetét, leginkább azért nem, mert rajtunk van annak a felelőssége, hogy az elkövetkező nemzedékeket toleranciára és békére neveljük, hogy ez a borzasztó ideológia soha több ne ismétlődhessen meg.”

2017 óta a razzia áldozataira való központi megemlékezést a szerb pravoszláv egyház bácskai püspöksége már a tartományi kormánnyal közösen szervezi.

Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke: „A gyűlölet soha többé nem győzhet a szeretet felett, és egy bűntett soha többé nem lehet politikai vagy más célok eszköze. Ha ezt megvalósítjuk, csak akkor hagyhatunk fel a saját áldozataink és mások áldozatainak a számlásával, csak így tudjuk megtisztítani a lelkünket a gyűlölettől és a kizárólagosságtól, és csak így válhatunk jobb emberré.”

A megemlékezésen a tartományi képviselőház nevében Pásztor István házelnök koszorúzott helyetteseivel, valamint Igor Mirović tartományi kormányelnök, Dragan Tošić polgármester, Pálinkás Gábor, Magyarország belgrádi nagykövetségének első beosztottja, valamint Božidar Vojinović, a Razzia 1942 Emléktársaság elnöke.

Óbecse
Igor Mirović
Dragan Tošić

Most

12:54, Frissítve: 13:09

Biztonságosan két keréken

A biztonságos kerékpáros közlekedésre, valamint a biciklis sport népszerűsítésére hívták fel a figyelmet Szabadka főterén. A Figyelj, hogy lássanak, közlekedj kerékpárral megnevezésű program során általános iskolás gyerekek vehettek részt.
12:11

„Intenzív kampányra kell számítani”

Dr. Pásztor Bálint a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában a VMSZ államtitkárairól, a kampányról, valamint szabadkai és országos jelentőségű fejlesztésekről beszélt.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.