Ugrás a tartalomra

Mennyi műanyagot eszünk?

2020.01.05
11:17
2023.11.02
09:04
Forrás
www.elobolygonk.hu
Egy évtized során akár 2,5 kilogramm mikroműanyag is bekerülhet egy ember szervezetébe.

Riasztó mennyiségek derültek ki, és azt még nem is tudni, mit okoz a szervezetbe került műanyag – áll a Természetvédelmi Világalap közelmúltban megjelent tanulmányában. Az elmúlt ötven évben drasztikusan fokozódott a műanyagtermelés, ami az olcsó, eldobható termékek széles körű használatához vezetett. Ezek az egyszer használatos műanyagok pusztító hatással vannak a környezetre, biológiailag nem lebomlók, hanem apró részecskékre darabolódnak fel, és eljutnak mindenhová, beleértve a táplálékláncot is. Egy hét alatt egy ember egy műanyag flakon kupakjának megfelelő mennyiségű műanyagot fogyaszt el, főleg a vízivás, valamint az olyan ételek révén, mint a kagylók és rákfélék, amelyeket általában egészben, vagyis az emésztőrendszerükben lévő műanyagokkal együtt fogyasztunk el. Mindez azt jelenti, hogy egy hónap alatt nagyjából 21 gramm is bekerülhet egy ember szervezetébe. Egy emberélet alatt ez körülbelül 20 kilogramm mikroműanyagot jelent, ami nagyjából két nagy méretű kukának megfelelő mennyiség.

műanyag

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.