Ugrás a tartalomra

Az ausztráliai tűzvészben 480 millió állat pusztult el

2020.01.05
12:50
2020.01.05
16:35
Forrás
Szerbiai RTV
Súlyosbították a szélsőséges időjárási körülmények a bozóttüzeket Ausztráliában. A híradások több száz eltűntről és legalább 23 halálos áldozatról számoltak be.

Nagyjából 500 millió állat, köztük 8 ezer koala pusztult el. Eddig több mint 1500 ház égett le, a lángok pedig 5 millió 250 ezer hektáron pusztítanak tovább.

Fotó: Tanjug/AP/Robert Oerlemans 

Tűzoltók próbálják megfékezni a lángokat az ausztráliai Új-Dél-Walesben. A part menti vidék legsúlyosabban érintett részein megszakadt a telefon-, az internet- és az áramszolgáltatás is.

Ausztrália harmadik legnagyobb szigetén 150 ezer hektár áll lángokban. Ketten vesztették életüket szombaton a Kenguru-szigeten, ezzel a bozóttűz áldozatainak a száma 23-ra emelkedett. Victoria államban ezreket kellett evakuálni, eddig 6 embert tartanak eltűntként nyilván. 

Fotó: Tanjug/AP Photo/Rick Rycroft

Ezt a koalát a Kenguru-szigeten tomboló tűzből sikerült kimenteniük a tűzoltóknak. Több ezer társa azonban nem volt ilyen szerencsés. A becslések szerint 8000 koala pusztulhatott el. Ez az állomány egyharmada.

Fotó: Tanjug/AP/Kangaroo Island Wildlife Park/Dana Mitchell

Szakemberek szerint az állatok közül a kenguruk túlélési esélyei a legjobbak, mivel nagyok és gyorsak. De a sokkoló felvételek szerint ennek ellenére így is rengeteg kenguru pusztul el menekülés közben.

Fotó: Tanjug/James Ross/AAP Images via AP

Az eddigi adatok szerint az ausztráliai tűzvészben 480 millió állat pusztult el, emlősök, madarak és hüllők. Egyes fajok a kihalás szélére sodródhattak. Az ausztrál környezetvédelmi minisztérium szerint az elpusztult állatok száma csak a tüzek megszűnése után lesz végleges.

Fotó: Tanjug/AP Photo/Rick Rycroft

A szélsőséges időjárási körülmények súlyosbították a bozóttüzeket. Az erős szélben újabb melegrekordok dőltek meg. Sydney nyugati elővárosában 48,9 Celsius-fokot mértek szombaton. A tűzoltóság attól tart, hogy a tűz elérheti Sydney nyugati elővárosait is.

Ausztrália
erdőtűz
bozóttűz
áldozat
koala
állatfaj
kihalás
kenguru

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.