Ugrás a tartalomra

Az ortodox karácsony előtt nagy a sürgés-forgás

2020.01.05
14:46
2024.03.19
08:49
Forrás
Pannon RTV
Hal, dió, mandula, mogyoró. Az ortodox szenteste előtti napon ezek az élelmiszerek után volt a legnagyobb érdeklődés a Harcosok sorakozója lakótelep piacán, Szabadkán.

Vasárnap délelőtt badnjakból, vagyis tölgyfaágból is bő volt a választék. Csokronként ezek ára 300 és 400 dinár között mozgott.

Az ortodox karácsony előtt nagy volt a sürgés-forgás a Harcosok sorakozója lakótelep piacán. Leginkább halat, burgonyát, almát, diót kerestek a vásárlók, de a savanyú káposzta is jól fogyott, hiszen a pravoszláv szentestére ezekből készítik a böjti ételeket. Branko Torbica családja szentestére böjti ételt, halat, burgonyát és valamilyen salátát készít. „Karácsonykor sült bárányt és malacot készítünk, attól függően, hogy mekkora a család, mennyi vendég jön.” - tette hozzá.

Szerb szokások szerint január hatodikán reggel, az ortodox karácsonyt megelőző napon kezdődik az ünneplés. Ilyenkor a családfő fiaival vagy unokáival elindul tölgyfaágat vágni. Marijan Janjković: „Szerb szokások szerint vágnom kellet volna az unokáimmal egy tölgyfaágat, de dolgoznom kell.
- Hova rakja a házban?
- Mivel lakásban lakom, a folyosón a bejáratra, hogy amikor az unokáim jönnek, rögtön lássák, mi a pravoszláv vallás.”

Vajdaságban keverednek a szokások, mondta Alisa Prčić Vukov árus a piacon. Ő tölgyfaágakból, szalmából készít asztaldíszeket, amelyeket frissen csíráztatott búza és gyertya tesz még szebbé: „Karácsony böjtjére, mivel a szokások egy kissé összemosódtak, ikebanát is vásárolnak. A korábbi években csak badnjakot vásároltak, de most ikebanákat is vesznek. Kevertek, ahogy látja, ezeket búzával állítjuk össze. Ilyen Szerbiában nincs, ott csak a badnjakot vásárolják, nálunk a búzát és a gyertyát is.”

A tölgyfaág, vagyis a badnjak azt a fát szimbolizálja, amelyet a pásztorok ajándékoztak egykoron a kis Jézusnak. Ezzel József tüzet gyújthatott a hideg betlehemi barlangban, ahol a Megváltó megszületett. Ennek emlékére gyújtják meg az ortodox hívők a badnjakot.

ortodox
karácsony
szenteste
badnjak
Harcosok sorakozója

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.