Ugrás a tartalomra

Magyar nyelvű helységnévfeliratokat mázoltak le Székelyföldön

2020.01.05
20:05
2024.03.19
08:49
Forrás
hirado.hu
Több székelyföldi – Hargita és Maros megyei – településen fekete festékszóróval mázolták le vasárnapra virradó éjszaka a kétnyelvű helységnévtáblákon a magyar nyelvű feliratot.

Az ismeretlen tettesek Székelyudvarhely és két közeli település, Máréfalva és Székelyszentlélek, illetve a tőlük mintegy 60 kilométernyire lévő Hármasfalu egy-egy helységnévtábláját rongálták meg. A közösségi oldalakon és az erdélyi magyar hírportálokon közzétett fotókon az látható, hogy kizárólag a magyar feliratokat mázolták le, a települések román megnevezését jelző feliratokat nem rongálták meg.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elítélte és a közösség elleni provokációnak minősítette a helységnévtábla-rongálást, amely nem segíti a román és magyar közösség békés együttélését. Feljelentést tettek a rendőrségen, és elvárják, hogy a tetteseket megbüntessék.

A lemázolt helységnévtáblák többségét a Szekelyhon.ro hírportál szerint már vasárnap délelőtt eltávolította a DN13A jelzésű országutat karbantartó Országos Útügyi Vállalat Hargita megyei kirendeltsége.

magyar
helységnévfelirat
Székelyföld
helységnévtábla

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.