Ugrás a tartalomra

Vízkereszt Jézus megjelenésének az ünnepe

2020.01.06
17:22
2024.03.19
08:49
Forrás
Pannon RTV
Vízkereszt a karácsonyi ünnepkör záró napja, a farsangi időszaknak pedig a kezdete. Bánátban ezen a napon szedik le a karácsonyfát, a templomból pedig szenteltvizet visznek haza a hívek.

A muzslyai Mária Szent Neve-plébániatemplomból sokan vittek haza megszentelt vizet. Az itt élők hiedelme szerint ugyanis a szenteltvíz – amely végigkíséri az ember életét a bölcsőtől a sírig - megvédi őket a bajtól, kigyógyít a betegségből. Ugyanis az ördög fél a keresztvíztől. Zanai Rozália, Muzslya: „Elsőbb a sót szentelik meg, és aztán azt a megszentelt sót teszik a vízbe. És akkor abból keletkezik a szenteltvíz. A szenteltvizet, amikor hazavisszük, akkor az egész házat beszenteljük, meg a jószágot, akinek van, annak a vizébe öntenek bele, hogy egészségesek legyenek. Tulajdonképpen ez a lényege: hogy az egészséget meg a békességet vigyük a házba.”

A katolikus egyház ma az Úr jelenését, vízkereszt napját, vagy a háromkirályok napját ünnepeli. Az Úr megjelenését a IV. század elejétől kezdték ünnepelni. Stanko Tratnjek, nyugalmazott plébános, Muzslya: „Visszaemlékezünk, hogy a három király a csillagok után elment keresni Jézust. Hosszú volt az útjuk, de nagyon boldogok voltak, mikor megérkeztek Betlehembe és megtalálták Jézus édesanyját, Máriát, Szent Józsefet és szép ajándékokat adtak nekik: aranyat, tömjént és mirhát.”

A vízkereszt napjához számos szokás fűződik. Ezen a napon szedik le a karácsonyfát és szétosztják a gyerekeknek a megmaradt édességet. Egy mára már kihalt szokás volt a három király járása a faluban. Palatinus Aranka, néprajzkutató, Muzslya: „Vízkereszt napján zárul a háromkirályok járás. Muzslyán ez nagyon népszerű volt annakidején. Három kiskirály, három király, két angyal kíséretében járta a falut. Gáspár, Menyhárt és Boldizsár. És akkor ők adták hírül a házakban a családoknak, hogy valóban megszületett a Kisjézus, hiszen ők látták, meg is ajándékozták a Kisjézust.”

Bánátban a mai napon adják ki a jószágnak a Luca-napon elvetett búzát. Csőregét és fánkot sütnek. Ettől a naptól kezdődnek a házszentelések. Az a hiedelem járja, hogy a megszentelt házban Isten, szeretet és béke lakozik.

vízkereszt
Jézus
karácsony
karácsonyfa
farsang
szenteltvíz
Bánát
muzslyai Szervó Mihály Általános Iskola

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.