Ugrás a tartalomra

Új szabályzat a tojások megjelölésére

2020.01.09
08:11
2020.01.09
14:22
Forrás
Tanjug
Többek között azt is megtudhatjuk, hogy a tojás biotermék-e, szabadban, istállóban vagy ketrecben tartott tyúkoktól származik.

Új szabályzat szerint kell megjelölni a kereskedelmi forgalomba kerülő tojásokat Szerbiában. Azok a tojások, amelyek most az üzletekben vannak még nincsenek megjelölve, vagyis ezeket még decemberben csomagolták és bocsátották forgalomba, és a szavatossági idejük lejártáig, vagyis 28 napig maradhatnak forgalomban. Az új szabályzat január elsejei életbe lépésével ezentúl A és B kategóriába sorolják be a tojásokat minőségük szerint. Az A kategóriába tartoznak az eladásra szánt friss tojások, míg a B kategóriájúakat az ipari termelésben hasznosítják. A tojásokat súlyuk szerint további négy csoportra osztják (S, M, L és XL).

A tojáson egy kódot is feltüntetnek, amely a tojótyúkok etetését veszi alapul. A 0 előjelet a biotojások kapják, 1-essel jelölik majd a szabadtartásos rendszerben termelt tojást, 2-essel a különböző istállózott, de nem ketreces tartást, a 3-as pedig a ketreces tartási módot jelöli. Ennek a kódnak tartalmaznia kell továbbá, hogy melyik országból származik a tojás, valamint annak a gazdaságnak a számát, amelyen a tyúkokat nevelték.

bolt
megjelölés

Most

13:43, Frissítve: 16:32

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.
13:17, Frissítve: 15:45

Ma megalakul az új szerb kormány

A geopolitikai stabilitás megőrzése, infrastrukturális fejlesztések, az életszínvonal növelése, az EU-tagság felé vezető út és a katonai semlegesség - egyebek mellett ezeken dolgoznak majd az új szerb kormány tagjai a jövőben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.