Ugrás a tartalomra

Nemzetközi Borfesztivál és Borverseny Temerinben

2020.01.15
15:18
2020.01.15
17:28
Forrás
Pannon RTV
A versenyre 800 mintával neveznek a külföldi és a belföldi borászok.

Huszonharmadik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Borfesztivált és Borversenyt Temerinben. Mára az egyik legnagyobb borral kapcsolatos rendezvénnyé nőtte ki magát Szerbiában - hangzott el a mai sajtótájékoztatón. A szervezők rekordszámú bormintát várnak az idén, számos termelő és látogató részvételével.

Az idei eseménynek is a temerini Kertbarátkör a szervezője. Az eredetileg kistermelőket célzó rendezvényen ma már nagy pincészetek is részt vesznek. Szerbián kívül a környező országokból is érkeznek vincellérek és bírák is. Majoros Tibor, a bírálóbizottság főkoordinátora: „Ami a bírákat illeti, azok több mint százan lesznek, nemzetközi bírák. Érkeznek Romániából, Ukrajnából, Magyarországról, Szlovákiából, Horvátországból, és természetesen Szerbiából. Ami a bírák elosztásukat illeti, körülbelül fele-fele lesz hazai, a másik fele meg külföldi. Ami a borászokat illeti, szintén nagy számban érkeznek külföldről minták, ugyanazokból a régiókból, ahonnan a bírák is, úgyhogy a visszajelzések szerint 800 minta körül várunk, de az is lehet, hogy több lesz.”

A Temerini Kertbarátkör 1997-ben alakult, a következő évben megszervezték az első Vince-napi borfesztivált is. Az elsődleges 23 résztvevőből az évek folyamán több száz lett. Kasza László, alapító tag, Temerini Kertbarátkör: „Az alap, amiből indultunk, azt elértük, mert a borkultúra is fejlődött, sok fiatal fogyasztja inkább a bort, mint a mindenféle tömény italokat. Szép kapcsolatokat kiépítettünk a közeli egyesületekkel is, bár azok később alakultak, meg már mi mentünk nekik segíteni.”

Temerin Község Idegenforgalmi Irodája is támogatja a borfesztivált. Az esemény turisztikai jelentőséggel is bír. Zoran Govedarica, elnök, Temerin Község Idegenforgalmi Irodája: „Már 23 éve bővül a borkultúra, sok ember jön akkor Temerinbe, és sokan kezdtek el borral foglalkozni, mivel felkeltette a kíváncsiságukat a fesztivál, és a lehetőség, hogy osztályozva legyenek, és utána kapjanak valamilyen nyereményt. Tehát nagyon fontos a bor és a borkultúra fejlődése szempontjából.”

A beérkezett minták elbírálása szombaton lesz. A következő hétvégén, január 25-én a nyilvánosság előtt is megnyílik a kiállítás a temerini sportcsarnokban.

bor
borverseny
borfesztivál
Temerin
borász
minta
Kertbarátkör

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:52, Frissítve: 14:58

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.
11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.